Koncern

Kontakt

GRAWE zavarovalnica d.d.
Gregorčičeva ul. 39
2000 Maribor

080 22 40, 02 228 55 00 02 228 55 26 grawe@grawe.si
Inhalt:

GRAWE skupina

 
 

Nadvojvoda Janez je v dvajsetih letih 19. stoletja dal pobudo za ustanovitev vzajemnega zavarovalnega društva, ki se je leta 1828 tudi uresničila. Ustanovljena je bila Grazer Wechselseitige in začela je svojo pot skozi zgodovino. Spremljale so jo besede nadvojvode: »Mnogo nas je in naša sloga nam daje moč, da delamo dobro. Naloga vsakogar je, da prispeva svoj del.«

Mlada zavarovalna družba je zelo hitro dobila zagon – saj je bila njena prva naloga predvsem zaščita podeželskega prebivalstva pred nevarnimi posledicami požara.

50 let po ustanovitvi je Wechselseitige štela že več kot 90.000 strank. Sin nadvojvode Janeza, meranski grof Franc, je moderniziral podjetje. Načelu vzajemnosti se je pridružilo sodobno komercialno vodenje, zavarovanje zgradb pa se je razširilo še na pohištvo in zrcalna stekla.

Grazer Wechselseitige se je trdno zasidrala na Štajerskem, Koroškem in na Kranjskem.

Četudi je bila ustanovljena pretežno za podeželsko prebivalstvo, se je od samega začetka uveljavila tudi v mestih, predvsem v Gradcu.

Leta 1909 se je kot četrta zavarovalna vrsta pojavilo zavarovanje proti toči, leta 1913 pa je volumen premij dosegel 1.825.400 kron, kar preračunano v evre znaša 13,47 milijonov €.

Po koncu prve svetovne vojne se je za novo Avstrijo začela težavna pot in tudi Grazer Wechselseitige je le počasi spet ujemala korak. Šele deset let po koncu vojne je bila ponovno dosežena predvojna premijska raven.

In komajda so se postavili na zdrave temelje, že sta se nad prebivalstvom in podjetji zvrstili najprej svetovna gospodarska kriza in nato še večje zlo – nova vojna.

Po vojni je Grazer Wechselseitige skupaj z vso Avstrijo pristopila k obnovi. Sedaj jo je vodil že pravnuk nadvojvode Janeza. V podjetju, ki je postajalo vse modernejše, so se tudi dalje negovale preizkušene tradicije. Družba se je spremenila, postala raznolika, počasi je prišla tudi blaginja. Novi zavarovalni produkti so postali iskani.

Zavarovala so se motorna vozila in moderna tehnika. In leta 1972 je Grazer Wechselseitige z življenjskim zavarovanjem postavila nov steber.

Naslednji velik skok je napravila leta 1991. Pot internacionalizacije se je začela v Sloveniji, do leta 2008 pa je vodila v trinajst držav Srednje, Južne in Vzhodne Evrope. Grazer Wechselseitige je uspešno zakoračila na nove obale in postala svetu odprto mednarodno podjetje, ne da bi pri tem izgubila tla pod nogami.

 
 
GRAWE zavarovalnica d.d. želi to spletno
stran dopolniti s piškotki, kar bo stran še
izboljšalo. Če želite izvedeti več informacij o
piškotkih, poglejte pravno obvestilo.

NAPREJ