GRAWE nasveti1

Kontakt

GRAWE zavarovalnica d.d.
Gregorčičeva ul. 39
2000 Maribor

080 22 40, 02 228 55 00 02 228 55 26 grawe@grawe.si
Inhalt:

GRAWE nasveti

 
 

 
 
Prekinitev življenjskega zavarovanja

Ali ste v zavarovalnici v zadnjem letu soočeni s povečanim številom zahtevkov zavarovancev za prekinitev življenjskih zavarovanj kot prejšnja leta?

Zadnje čase smo soočeni z znatnim povečanjem števila zahtevkov po odkupih življenjskih zavarovanj. Nekatere stranke so postale zaradi makroekonomskih razlogov finančno nesposobne plačevati zavarovanje. Mnoge stranke so nagovorjene s stani drugih zastopnikov, da naj prekinejo zavarovanje in pričnejo plačevati pri drugi zavarovalnici. Mnenja smo, da ni boljše police življenjskega zavarovanja kot tiste, ki je bila plačevana 3 ali več let. Nobena zavarovalnica ne more ponuditi tako dobrega zavarovanja, ki bi lahko »nadoknadila« začetne stroške novo sklenjene zavarovalne police in že plačane stroške po prvotni zavarovalni polici.   

Kako rešujete takšne primere, kaj ponudite zavarovancu - na primer zamrznitev pogodbe?

Možnosti za reševanje takih situacij je več: zmanjšanje premije, predujem, mirovanje ali kot zadnja opcija tudi odkup zavarovanja. Kot »proti krizni« ukrep smo vpeljali t.i. klavzulo o brezposelnosti, ki vsem prej omenjenim možnostim dodaja še možnost, da stranki vrnemo vse vplačane premije, če je stranka izgubila službo ne po lastni krivdi.

Kako koristno je v takšnem primeru zavarovanje za primer brezposelnosti?

Zavarovanje za primer brezposelnosti je vsekakor ena izmed rešitev takih situacij, pa vendar vsa ta zavarovanja ali opcije niso take narave, da bi namesto zavarovanca neko daljše časovno obdobje prevzele plačevanje zavarovalnih premij in s tem nadaljevale poslanstvo takega produkta. Gre za kratkoročne ukrepe, ki pomagajo premostiti neko kritično življenjsko obdobje in so vsekakor dobrodošla pomoč.   

Ali se prekinitev na primer desetletnega življenjskega zavarovanja po treh ali petih letih zavarovancu sploh splača oziroma kako neugodno je to zanj?

Vsaka predčasna prekinitev zavarovanja je povezana z izgubo, bodisi neposredno, bodisi posredno. V prvi vrsti lahko govorimo o neposredni finančni izgubi, ki je povezana s stroški akvizicije, ki so značilni za vsa življenjska zavarovanja in bremenijo zavarovalno premijo najbolj v začetku trajanja zavarovanja. Nadalje je vsak odkup pred 10. leti povezan še s plačilom 8,5% davka na zavarovalne posle. Čas prinese t.i. oportunitetno oziroma posredno izgubo, ki se kaže v tem, da je sklenitev novega zavarovanja po nekaj letih povezana s spremembo zavarovalnih parametrov, ki so manj ugodni, predvsem izrazit je faktor starejše pristopne starosti.

Prosim za primer izračuna 10-letnega življenjskega zavarovanja 30-letnega moškega, ki prekine plačevanje premije po treh letih ali morda po petih letih.

Ob predpostavki, da gre za normalno zavarovaljivo osebo z neko povprečno premijo je vrednost police po 3 letih v višini 80% vplačanih sredstev, po 5 letih pa okrog 90%. K temu bi dodal, da je primerjava med vplačanim in etapnim opazovanjem vrednosti police po letih velikokrat napačno interpretirana in napeljuje k primerjavi zavarovalnih produktov z bančnimi oz. drugimi varčevalnimi produkti. Tovrstne primerjave imajo za posledico povsem napačne zaključke in obravnavo življenjskih zavarovanj. Nikakor se namreč ne sme zanemariti dejstva, da je zavarovanec od prvega trenutka naprej zavarovan za polno zavarovalno vsoto, ki nudi posamezniku socialno varnost.

Manja Rudolf, aktuarka

GRAWE zavarovalnica d.d.

Likvidacija škode

Škodo ste prijavili na tel. št. 080 20 46

Kako naprej?


 1. Postopek pri uveljavljanju premoženjske škode.

  Naš cenilec avtomobilske stroke vam bo najprej ocenil škodo na vozilu, ki vam je nastala v prometni nesreči.

  Nato Vam bo, odvisno od nastanka škode, izročil ali obrazec:

  »PRIJAVA ŠKODE IZ NASLOVA AVTOMOBILSKEGA KASKA«

  ali

  »ODŠKODNINSKI ZAHTEVEK IZ NASLOVA ZAVAROVANJA AVTOMOBILSKE ODGOVORNOSTI«.

  V obrazcu, ki vam ga bo izročil, natančno in podrobno odgovorite na vprašanja, ki so vam zastavljena, saj le tako lahko ugotovimo dejanske okoliščine nastanka škode.

  Priložiti morate tudi kopijo vozniškega in prometnega dovoljenja in v primeru uveljavljanja škode iz avtomobilske odgovornosti (AO) priložite tudi »POROČILO O PROMETNI NESREČI«, če ste ga morebiti uporabili.

 2. Ugotavljanje pravnega temelja in višine škode.

  Za izplačilo sta pomembna tako TEMELJ, kot OCENA VIŠINE ŠKODE. Temelj se ugotavlja v večini primerov s policijskim zapisnikom. Le tega bomo pridobili preko elektronskega zaprosila najhitreje v roku 14 dni. Zato je potrebno pri tistih vrstah nesreč ali poškodb, pri katerih se zahteva (v Splošnih pogojih, na polici ali v zakonskih predpisih), da o škodnem dogodku nemudoma obvestite policijo, to obveznost tudi storiti.

  Ko bo temelj nesporno znan, vas bomo obvestili o tem ali:

  • lahko vozilo popravljate (cenilni zapisnik služi kot podlaga za popravilo) ali

  • je višina škode tako visoka, da je popravilo ekonomsko neupravičeno (ekonomska totalka)- v tem primeru boste dobili zaključni sporazum ali predlog poravnave

  • temelj ni podan in vaš odškodninski zahtevek se zavrne

  V kolikor boste vozilo popravljali, se lahko odločite ali naj znesek odškodnine/zavarovalnine:

  • nakažemo direktno izvajalcu del(serviserju)- v tem primeru nas morate obvestiti in izvajalcu del bomo poslali ODSTOPNO IZJAVO. Vi morate pri izvajalcu to izjavo podpisati preden vam izvajalec izroči popravljeno vozilo. V tem primeru se računi plačujejo neposredno izvajalcu. V primeru, da je lastnik leasing, potrebujemo izjavo leasingodajalca s katero dovoljuje nakazilo izvajalcu del.

  • nakažemo na vaš TRR račun- to pomeni, da boste račun za popravilo vozila plačali izvajalcu del sami. Račune, ki ste jih plačali in prejeli od izvajalca, pa boste nato poslali na naš naslov. Na podlagi prejetih računov vam bomo poslali ZAKLJUČNI SPORAZUM (v primeru kasko škode) ali PREDLOG PORAVNAVE (v primeru AO škode).V kolikor se boste s ponujeno zavarovalnino/odškodnino strinjali, nam boste obrazec, ki ste ga podpisali, vrnili na naš naslov. Na podlagi tako podpisanega obrazca boste nato od nas prejeli nakazilo plačanih sredstev. V kolikor je vozilo last leasinga, se predlog poravnave in zaključni sporazum pošlje leasingodajalcu.

 3. Postopek pri uveljavljanju odškodnine za nepremoženjsko škodo.

  V kolikor ste v prometni nezgodi utrpeli telesne poškodbe ali je bilo prizadeto vaše zdravstveno stanje (uveljavljate odškodnino iz avtomobilske odgovornosti- AO škoda), vas naprošamo, da nam po zaključenem zdravljenju čim prej posredujete VSO zdravniško dokumentacijo (vsi izvidi od začetka do zaključka zdravljenja, potrdila o eventuelnem bolniškem staležu). Le tako bomo lahko hitro in pravično določili višino odškodnine. K medicinski dokumentaciji o poškodbah in njihovem zdravljenju od samega poškodovanja naprej, mora poškodovanec predložiti še ostale uradne podatke, kot so POLICIJSKI ZAPISNIK, ZAPISNIK O POŠKODBI PRI DELU, LASTNO IZJAVO O NAČINU POŠKODOVANJA in po potrebi izjave prič, ki so prisostvovale poškodovanju.


  GRAWE zavarovalnica d.d.

  Oddelek avtomobilskih škod

GRAWE potovalna lekarna

Da boste lahko nudili pomoč, ko bo treba, naj vam pri sestavljanju potovalne lekarne pomaga zdravnik ali farmacevt.

Zdravila imajo pogosto izmišljena imena, zato jih laiki le težko primerjajo. V nadaljevanju so našteta imena učinkovin, ki jih lahko uporabite za lažjo orientacijo v tujini:

Težava Zdravilo Nasvet
Žulji Obliž za žulje Preventivno uporabite levkoplast.
Draženje oči Kapljice za oči Izogibajte se vetra, prepiha, ostre sončne svetlobe.
Driska Ogljikove tablete, elektrolitno-glukozni pripravki, loperamid, tanin, po potrebi antibiotiki Dieta: toast, banane, nič sladkorja, nič maščob, pijte veliko vode ali coca-cole; elektrolitne raztopine iz 200 ml pomarančnega soka, črnega čaja, mineralne vode z 1/4 soli. V primeru driske sladite z umetnimi sladili, v primeru bruhanja z glukozo.
Vročina, vnetja, bolečine Paracetamol, acetilsalicilna kislina (ASS)  
Bolečine v grlu Klorheksidin, cetilpiridin Ponoči vlažne vratne obloge (vlažna krpa, okoli vratu suh šal). Pijte veliko tekočine.
Kašelj Ambroksol, bršljanove in timijanove kapljice  
Pik žuželke Repelenti, antihistaminsko mazilo O morebitni okužbi z malarijo se posvetujte z zdravnikom. Po možnosti nabavite mrežo za zaščito pred insekti.
Izpuščaji herpesa na ustnicah Aciklovir Nanesite mazilo pri prvih znakih. Preventivno nanašajte mazilo za ustnice z visokim zaščitnim faktorjem.
Bolečine v ušesih Kapljice za ušesa Ušesa naj bodo topla. Če imate povišano temperaturo, obiščite zdravnika.
Zlomi, zvini Diclofenac-Gel Pri občutljivem želodcu uživajte jogurt.
Nahod Vitamin C, echinaceae, kapljice za nos
Alergija na sonce Preventiva
Sončne opekline Antihistaminsko mazilo, mazilo z ocetno kislino
Poškodbe Mazila, jodovo mazilo Obliži, povoji, po možnosti vzemite s seboj obveze, pinceto, škarje.
Zaprtost Lactuloza, bisakodil Pazite, da bo vaša prehrana vsebovala balastne snovi! Pijte veliko mineralne vode.
Krči v mečih Magnezijeve tablete Izguba magnezija zaradi potenja – previdno, ne uporabljajte vode iz vodovoda.
Infekcija ran Dezinfekcijski sprej, jodova tinktura, vodikov peroksid
Zobobol Diklofenac, ibuprofen Pri letenju naj bo v ročni prtljagi!

O morebitnih stranskih učinkih se prosim posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Ne pozabite na zdravila, ki jih morate redno jemati. V ročni prtljagi imejte pripravljeno majhno zalogo le-teh, če bi slučajno kovčki 'dobili noge'.

GRAWE škodni vodnik

1. Javljanje nesreč
Gasilci 112
Policija 113
Reševalna služba 112 GRAWE

2. Prijava škode
Nemudoma prijavite nastalo škodo na GRAWE. Pri škodi zaradi požara ali vloma obvestite najbližjo policijsko postajo!

3. Preprečevanje škode
Poskusite (to je tudi v Vašem interesu) preprečiti nastanek še večje škode (npr. pogasite ogenj, zaprite dotoke vode, s področja nevarnosti odstranite dragocene predmete ipd.).

4. Pojasnite potek
Na kratko si zapišite potek dogodka, podrobnosti se namreč hitro pozabijo!

5. Hranite račune
Vse račune, ki pojasnjujejo vrednost ali nadomestitev vrednosti vaših stvari, skrbno hranite.

6. Ugotovite škodo
Ničesar ne spreminjajte, dokler ne pride izvedenec. Poškodovane stvari hranite do morebitnega ogleda izvedenca.

7. Vračilo škode
Popolno in hitro posredovanje vseh dokumentov in računov v zvezi s škodo omogoča takojšnje izplačilo odškodnine.

8. Servis
Vaš svetovalec Vam bo z veseljem svetoval. Veseli bomo, če nam boste zaupali.

V primeru nesreče

1. Ponesrečenca spravite na varno in ne pozabite na lastno varnost

2. Zahtevajte pomoč

3. Nudite prvo pomoč:

Zastoj dihanja
Le takojšnje umetno dihanje rešuje življenje. Odločajo sekunde. Zastoj dihanja prepoznate tako, da ne slišite dihalnih šumov, premikov, barva kože se spremeni. Ukrepi: zravnajte vrat ponesrečenca, da sprostite dihalne poti. Če je potrebno, odstranite tujke iz ust in žrela. Umetno dihanje: usta na usta ali usta na nos.

Nezavest
Ukrepi: ugotovite, ali ponesrečenec diha. Če ne diha, glejte 'Zastoj dihanja', nezavestnega spravite v bočno lego.

Krvavitev iz ran
Ukrepi: preprečite vdor klic v rano. Skoraj vsako krvavitev lahko ustavite s povojem ali kompresijsko obvezo.

Zastoj srca
Prizadeti ne diha, ne otipate utripa. Ukrepi: oživljanje z masažo srca. Če ste sami: izmenično 15-krat zelo močno stisnite s pestmi na spodnjo tretjino prsnega koša ter 2-krat dajte umetno dihanje. Ponavljajte, dokler ne zasledite dihanja!!! V dvoje: izmenično 5-krat masaža in 1-krat umetno dihanje. Dojenčke in otroke masirajte z dvema prstoma.

Zlom kosti
Ukrepi: ne premikajte dela telesa s prelomom. Če sumite poškodbo hrbtenice, mobilizirajte lego ponesrečenca z odejami in trdimi predmeti. Odprte zlome prekrijte in zaščitite pred vdorom klic.

Šok
Utrip postaja vedno hitrejši in šibkejši, na koncu je še komaj zaznaven, pojavi se bledica, hladna koža, mrazenje, potno čelo, očiten nemir. Vsi znaki niso prisotni zmeraj in sočasno. Ukrepi: ustavite krvavitev, prizadetega spravite v ustrezen položaj (leži na hrbtu s podprtimi dvignjenimi nogami – razen pri zlomu nog, medenice, hrbtenice ali v primeru nevarnosti notranjih poškodb), preprečite podhladitev, pomirite ga, postavljajte orientacijska vprašanja, preverjajte utrip in dihanje.

GRAWE zavarovalnica d.d. želi to spletno
stran dopolniti s piškotki, kar bo stran še
izboljšalo. Če želite izvedeti več informacij o
piškotkih, poglejte pravno obvestilo.

NAPREJ