Preskoči na vsebino
sam doma
GRAWE blog
Sam doma, na varni strani

Božični prazniki in hiša malega Kevina je v plamenih - skoraj. Malemu nadobudnežu iz filma Sam doma uspe svoj dom obvarovati pred zlobnima roparjema in njunimi pomagači. Film Sam doma ob božiču vsako leto predvajajo na skoraj vseh televizijskih kanalih. V filmu frči perje, švigajo ognjeni zublji in voda zaliva kleti. Levo in desno se lomijo in uničujejo reči, Kevin roparjema postavlja zanke in ob koncu z obžalovanjem pomislimo: O, kako lepa hiša! Kdo pa bo vso to škodo pravzaprav plačal?

Ali bo lahko Harry (eden izmed roparjev) v okviru svojega nezgodnega zavarovanja uveljavljal zlati zob, ki ga je izgubil med poskusom vloma?
Seveda ne, saj zavarovalnica ne krije škodnih primerov, ki nastanejo med kaznivim dejanjem ali poskusom kaznivega dejanja, ki ga opravi zavarovana oseba in pri katerih je mogoče dokazati, da so bila opravljena z naklepom. Zapomnite si: slabi naklepi ne obrodijo nič dobrega. Torej za Harryja ne bo novega zoba.

Kot vabo za tatova Kevin pusti na stežaj oprto okno v pritličju. A gre za pametno odločitev, če želi hišo zavarovati pred vlomilci?
Prav gotovo ne! V tem primeru gre namreč za kršitev dolžnosti zavarovanca – zato zavarovalnega kritja ni mogoče uveljavljati. Če sklene zavarovalec zavarovanje pred vlomno tatvino, je namreč dolžan ustrezno zapirati vsa okna in vrata. To velja tako, če zavarovani objekt zapusti le za kratek čas, ali če se z družino odpravi na kratek izlet v Pariz. To je namreč njegova dolžnost in velja kot dogovorjena varnostna klavzula. V primeru kršitve te dolžnosti zavarovalnica ni dolžna izplačati zavarovalnine.

Želimo, da bodo vaši božični prazniki minili bolj spokojno kot Kevinovi – če pa se že kaj pripeti, ste z GRAWE na varni strani. Vesel in varen božič!

Fotografija: 20th Century Fox/devids.net

 

zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik