Preskoči na vsebino
24. junij 2019 ― Čas branja: 8 min.

12 stvari na katere moramo pomisliti, ko gremo na počitnice ali službeno pot

Ko se za daljše časovno obdobje odpravimo od doma, svoje stanovanje ali hišo ponavadi zapustimo povsem prazno. Takrat na naš dom prežijo različne nevarnosti, ki nam lahko zagrenijo življenje, ko se vrnemo nazaj z dopusta. Predstavljamo vam 12 koristnih ukrepov, ki bodo močno zmanjšali možnost morebitnih nevšečnosti.

1. Previdno na družbenih omrežjih

Ne napovedujte svojega dopusta na družabnih omrežjih in obenem do konca oddiha ne objavljajte počitniških vsebin. Vemo, da je ob poplavi vseh dopustniških fotografij prijateljev to težko, a slike z dopusta lahko vedno objavite tudi, ko boste nazaj. Poskrbite, da bodo tudi vaši otroci poznali varno uporabo družbenih omrežij. V nasprotnem primeru lahko vlomilci hitro izvedo, da je vaša hiša prazna.

2. Preverite vsa okna in vrata

To morda zveni kot obrabljeno opozorilo, vendar mnogokrat naredimo napake pri stvareh, ki jih jemljemo kot samoumevne. Vzemite si čas in preverite vsa okna in vrata - verjemite, tega na koncu zagotovo ne boste obžalovali.

3. Ne skrivajte ključa

Eden izmed prvih korakov, ki jih navadno storijo vlomilci, je iskanje skritega ključa. V nobenem primeru ga ne skrijte pod predpražnik, lonec za rože ali na kakšno drugo mesto v bližini vhodnih vrat. Rezervni ključ raje izročite zaupanja vrednemu znancu ali sosedu, ki bo lahko po potrebi tudi vstopil v vaš dom.

4. Zadržite pošto

Poln poštni nabiralnik in paketi pred vrati so lahko znak, da ste odsotni od doma. Pokličite pošto in se dogovorite, da vam v obdobju vaše odsotnosti ne dostavljajo pisem in paketov ali pa se s sosedom ali prijateljem dogovorite, da bo praznil nabiralnik.

5. Izključite elektronske naprave

Elektronske naprave porabljajo elektriko tudi takrat, kadar aktivno ne delujejo, obenem pa predstavljajo potencialno nevarnost za požar. Poskrbite za dve muhi na en mah in fizično izključite vse tovrstne naprave iz vira električne energije.

6. Izkoristite luči

Tema je jasen indikator praznega doma. Zato poskrbite, da ob vašem odhodu pustite prižgano kakšno  luč in ustvarite vtis aktivnosti v vaši hiši. Za zunanje luči si lahko omislite gibalne senzorje, ki bodo odvrnile marsikaterega vlomilca.

7. Pred odhodom očistite dom

Ne le, da se je prijetno vrniti v urejen dom po daljši odsotnosti, zagotovo si tudi ne želite, da vas ob prihodu domov pričakajo neprijetne vonjave ali umazanija. Počistite tla, odnesite smeti in preverite, če je v hladilniku hrana, kateri se bliža konec roka uporabnosti. Lahko tudi odmašite in osvežite odtoke ter straniščno školjko in vanje pred odhodom nalijete mešanico kisa in sode bikarbone.

8. Da vrtno pohištvo ne dobi nog…

Pred odhodom pospravite vrtno pohištvo in ostale vredne predmete v okolici vašega doma, ki bodo v nasprotnem primeru lahka tarča nepridipravov.

9. Izklopite električne funkcije garažnih vrat

Izkušeni vlomilci lahko tehnologijo na vaših garažnih vratih uporabijo proti vam. Izključite električno delovanje na vratih in jih zaklenite ročno.

10. Videonadzor - dajte jim vedeti, da jih opazujete

Pri zaščiti vašega doma lahko greste celo korak dlje in si priskrbite tehnologijo za videonadzor (danes je precej bolj dostopna) ter tako spremljate (morebitno ogrožajoče) dogajanje v vašem domu in okolici kar preko svojega pametnega telefona. Če že imate aduta v rokavu, pa v tem primeru tudi opozorite nanj. Omislite si nalepke, ki opozarjajo na prisotnost varnostnega sistema in jih nalepite na vsa možna vidna mesta - na vhodna in zadnja vrata, garažna vrata itd.

11. Ste zaprli vodo?

Morebitno razlitje vode lahko povzroči nepredstavljivo škodo v vaši hiši ali stanovanju, obnova pa  vas lahko stane pravo malo premoženje.  Zaprtje glavnega ventila je zato preprost, a zelo učinkovit korak, ki vam prihrani mnogo morebitnih nevšečnosti.

12. Na nezgode včasih nimamo vpliva. Ste zavarovani?

Veliko mirneje se boste podali na dopust, če boste imeli ustrezno zavarovan dom. Preverite svoj zavarovalni paket in ugotovite ali ste zavarovani v primeru možnih neželenih scenarijev.

 

V GRAWE zavarovalnici nudimo zavarovalni paket GRAWE DOM, ki nudi vse v enem, ko iščete primerno zavarovanje za različne situacije.
Obiščite GRAWE DOM in preverite kako enostavno je skleniti primerno zavarovanje. 

 

zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik