Preskoči na vsebino
31. julij 2020 ― Čas branja: 3 min.

Bosi in zato bolj zdravi?

Zaradi sodobnega načina življenja človek le redko hodi bos. Bosa hoja je nepraktična in strah nas je, da bi se ranili ali poškodovali. Vendar zagovorniki bose hoje postajajo vse glasnejši in mednje spadajo tudi strokovnjaki iz zdravstvenih vrst. 

O pozitivnih in zdravilnih učinkih bose hoje so pisali že stari Grki, v sodobnem času pa zagovarjajo boso hojo tudi številne študije, ki trdijo da le-ta izboljšuje fleksibilnost in mobilnost mišic, močnejša stopala, manj poškodb in deformacij stopal v primerjavi s tistimi, ki hodijo s čevlji. Bosa hoja pa naj ne bi pozitivno vplivala samo fizično na stopalo, temveč bi naj tudi pozitivno učinkovala na širše človekovo zdravje.

Pionir naravnega zdravljenja Alfred Vogel je menil, da je hoja z bosimi nogami neprecenljivo zdravilno sredstvo za preutrujene ljudi, ki trpijo zaradi slabega delovanja žlez in raznih drugih funkcionalnih motenj. Podobno uči tudi več tisoč let stara kitajska medicina, ki pravi, da ko hodimo bosi izvajamo samo-refleksoterapijo ter tako stimuliramo za zdravje pomembne refleksne točke. Telo bi naj preko golih stopal nenehno črpalo pozitivno energijo iz tal poznano pod imenom chi oziroma prana. Brez obutve pa smo tudi pri vseh sprostilnih tehnikah, ki vključujejo mentalno sproščanje, kot so joga, tai chi, meditacija in druge.

Svetovna organizacija Barefoot Living promovira pozitivne učinke hoje z bosimi nogami. Pod okriljem zdravstvenega raziskovanja na področju biomehanike ugotavljajo, da je zemlja naraven vir elektronov in subtilnih električnih polj, ki so nujna za delovanje imunskega sistema, cirkulacijo, uskladitev bioritma in drugih fizioloških procesov.

Moderna biomedicina je dokumentirala korelacijo med kroničnim vnetjem ter vsemi kroničnimi boleznimi, vključno s procesom staranja in ozemljitvijo. Vse te procese se lahko omeji ali prepreči z ozemljitvijo telesa na zemljo (Ober, 2003). Raziskave kažejo, da imajo elektroni iz zemlje antioksidant efekte, ki lahko zaščitijo telo pred raznim vnetjem in številnih dobro dokumentiranih zdravstvenih posledic (Chevalier in Oschman, 2010). Več kot desetletje opazovanj in raziskav je potrdilo, da se ljudje, ki so dalj časa ozemljeni, počutijo bolje (Ober, Sinatra, in Zucker, 2010).

Najpreprostejši način kako se ozemljiti, pomeni torej samo sezuti čevlje in izkoristiti vsako možnost hoje z bosimi nogami po vrtu, gozdu in poljih. Posebno ugodno je to poleti, ko so tla topla. Pri tem moramo paziti, da hodimo bosi vedno po neravnih tleh, saj bolj ko so tla porasla, bolj učinkuje njihova magnetna sila na telo.

Ostanite zdravi :)

 

21. julij 2020 ― Čas branja: 3 min.
Pogovor z Aljo, zavarovalno zastopnico
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik