Preskoči na vsebino
09. november 2021 ― Čas branja: 5 min.

Lepe ure, lepi časi

Lani sva se skupaj z Gorazdom Šifrerjem lotila rekonstrukcije ure na stavbi Prve gimnazije Maribor. Ker nama je ta projekt »dal krila«, sva kar kmalu pričela razmišljati o obnovi številčnice na Stolni cerkvi, ki je bila v preteklosti zelo neposrečeno modernizirana. In če sva uro na Prvi gimnaziji rekonstruirala iz ljubezni do najine šole, pa sva uro na Stolnici rekonstruirala iz ljubezni do rodnega Maribora. Stolnica je nedvomno eden izmed osrednjih mariborskih spomenikov,

 

Zamenjava štirih številčnic na Stolnici je tehnično zelo zahteven projekt, saj merijo številčnice na Stolnici v premeru skoraj tri metre, skupna površina številčnic pa je skoraj 25 m², kar je v primerjavi z 1,4 m², kolikor je znašala površina ure na Prvi gimnaziji velikanska razlika. Tega iz pogleda od spodaj seveda ni moč presoditi.

 

Ko sva z Gorazdom pričela razmišljati o izvedbi, sva se zavedala težav, nisva pa vedela, če nama bo sploh uspelo zbrati dovolj denarja za pokritje vseh stroškov, zato bi na tem mestu izpostavil predvsem tri ključne dejavnike, ki so nama vlili dovolj poguma za nadaljevanje. Prvi je brez dvoma odločitev GRAWE zavarovalnice, da bo najin projekt podprla s kar četrtninskim deležem. Drugi dejavnik je bila Mestna občina Maribor, ki je del sredstev za ta namen odobrila iz razpisa, tretji pa mariborski župan Saša Arsenovič, ki je po javnem pozivu za zbiranje donacij prvi nakazal denar iz svojega osebnega TRR, kar je bila zelo plemenita gesta. In nenazadnje, so za ta projekt zaslužni tudi številni drugi Mariborčani in podjetja, ki so prav tako prispevali sredstva za rekonstrukcijo številčnic. Skrb za kulturno dediščino vseh, ki ste prispevali k obnovi, je dokaz zavedanja o tem, kako pomembno je ohranjati stvari iz preteklosti v lepem in v dobrem stanju.

 

V času priprav na obnovo sva veliko časa namenila tudi brskanju, pregledovanju in raziskovanju zgodovinskega slikovnega ter pisnega gradiva, zato lahko danes s ponosom rečeva, da ta številčnica tesno povezuje vse tri vrste časa – preteklost, sedanjost in prihodnost. Iz preteklosti sva vzela najboljše: podobo ure, kakršna je bila na načrtu dunajskega dvornega arhitekta Josefa Hillebrandta iz leta 1796. Ta vir pa sva nadgradila z najboljšimi obstoječimi tehničnimi možnostmi iz sedanjosti – tako z uporabljeni materiali, kot tudi z grafičnim delom priprav. Celotna ekipa je delovala in še deluje v znamenju vrhunskosti. Vse to z namenom, da bodo številčnice še dolgo krasile Stolnico tudi v prihodnosti.

 

In za konec, ure niso kar tako, so pomemben simbolni predmet, ki kaže naš čas in usmerja naša življenja, zato je pomembno, v kakšnem stanju. In če sva pri obnovi številčnic na Prvi gimnaziji z Gorazdom govorila o novi uri, ki napoveduje nove čase, lahko sedaj povsem mirno rečeva, da lepe ure napovedujejo lepše čase. Mariborčani si jih zaslužimo.

 

Mariboru z ljubeznijo,
Aleš Lombergar

 

 

08. oktober 2021 ― Čas branja: 5 min.
Pogovor z Majo Bohnec, zavarovalno zastopnico
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik