Preskoči na vsebino
29. december 2020 ― Čas branja: 5 min.

30 let delovanja GRAWE zavarovalnice v Sloveniji

Intervju s predsednikom uprave Markom Mikičem ob 30 letnici delovanja GRAWE zavarovalnice v Sloveniji.

Kakšni so začetki zavarovalnice GRAWE?

Na pobudo dr. Othmarja Edereja so se že leta 1989 začeli pogovori o ustanovitvi zasebne zavarovalnice, ki bi delovala na področju tedanje Jugoslavije. Bili smo prva zavarovalnica, ki je ustanovljena s tujim kapitalom. To je zahtevalo posebne in temeljite priprave za pridobitev dovoljenja s strani državnih organov.
Po obsežnem delu na dokumentaciji smo 27. decembra 1990 prejeli dovoljenje za delo Prima zavarovalne družbe d.d. in s 1. februarjem 1991 tudi pričeli s poslovanjem. Štirje sodelavci: Janja, Renata, Darja in jaz smo svojo prvo pisarno imeli v najetem stanovanju na Mladinski ulici v Mariboru.
Prodajo, predvsem življenjskih zavarovanj, pa smo opravljali preko agencij.
Pol leta kasneje, junija 1991, smo se preselili na sedanji sedež na Gregorčičevi ulici 39 v Mariboru. V prvih mesecih še ni bilo vzpostavljene računalniške povezave z materinsko družbo v Gradcu. S sodelavci smo se zaradi obdelave ponudb in izdelave polic morali voziti v Gradec.

 

Kakšen pa je vaš trenuten položaj v GRAWE koncernu?

Sem predsednik uprave GRAWE zavarovalnice d.d. v Slovenji, GRAWE osiguranje neživot a.d. v Makedoniji, GRAWE a.d. v Črni Gori in v GRAWE Banja Luka a.d.

 

Pri katerih ustanovitvah GRAWE hčera pa ste še pomagali?

Ko smo začeli pogovore z lastniki iz Avstrije, je bil naš cilj vedno ta, da postanemo prisotni na področju celotne bivše Jugoslavije. Ko je ta razpadla, smo začeli s postopnim ustanavljanjem podjetij v vsaki državi. Najprej v Sloveniji leta 1990, nato na Hrvaškem leta 1993, v Srbiji smo začeli s poslovanjem 1997, v Sarajevu 1998, leta 2001 v Banji Luki, 2004 v Črni Gori in nazadnje leta 2007 v Makedoniji. 
Ob ustanovitvi smo bili kot mlada, zagnana družina, ki se veseli svojega prvega otroka. Imeli smo cilj in bili smo pripravljeni tvegati. Čeprav se je z odpiranjem novih podjetij postopek v določeni meri ponovil, je bilo kljub temu vedno drugače. Postopke ustanavljanja so spremljali novi ljudje, drugačni predpisi in tudi vedno nove potrebe po prilagajanju. 

 

Kako pa je trenutna epidemija vplivala na vaše delo?

Omejitve držav, v katerih je GRAWE prisoten, so bile različne. Priporočila zdravstvenih strokovnjakov so sicer glede družbene distance podobna, pa vendar smo, na primer, le v Sloveniji imeli zaprte tehnične preglede. To se v drugih državah ni zgodilo.
Ne glede na razlike smo se v GRAWE zavarovalnici hitro prilagodili novim razmeram. Uporabljamo moderna sredstva za delo, imamo dobre rešitve za delo na daljavo in se držimo priporočil in omejitev, ki jih zdravstvena stroka in pristojni organi določajo. Pri tem so vsi sodelavci pokazali izjemno razumevanje, veliko odgovornost in požrtvovalnost  v vseh situacijah.
Kriza je istočasno priložnost. Ne dvomim, da bomo v tej krizi postali še bolj močni in uspešni. Ta moč in uspešnost bosta ena od osnov za boljše delo v prihodnje.


Na kaj pa ste v svoji karieri pri GRAWE zavarovalnici najbolj ponosni?

Ponosen sem, da sem del koncerna, ki se uspešno razvija v vseh državah, v katerih je prisoten. Ta uspeh pa prinaša posebej prijeten občutek.
Vrednote na katerih je naš koncern postavljen predstavljajo trajno osnovo za uspeh še mnogo let. 

20. december 2020 ― Čas branja: 5 min.
Praznična orehova potica
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik