Preskoči na vsebino
25. december 2019 ― Čas branja: 3 min.

Varno za praznike: božični okraski

Spet je napočil čas veselega pričakovanja. Skrajni čas torej, da svoj dom okrasite z božično dekoracijo. Vendar, pozor: praznično krašenje je lahko povezano z resnimi tveganji, ki jih ne smete zanemariti. Na kaj morate biti pozorni pri uporabi sveč, svetlobnih verig in okraskov, da bodo ti varni tudi za vaše štirinožne prijatelje, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Božični čas je čas veselega pričakovanja. Da pa se veselje ne bi spremenilo v žalost, velja upoštevati nekaj varnostnih priporočil. Vsako leto imajo namreč ob božiču gasilci veliko dela, ko se prenekatero bogato razsvetljeno in okrašeno drevesce spremeni v gorečo baklo. Ogenj se lahko razplamti v trenutku, saj načeloma od iskrice do požara ni potrebno več kot deset sekund. Zato velja, da je bolje preprečiti kot gasiti. Prvi ukrep v tej smeri naj bo vselej dobra osnova vašega božičnega drevesca. Pogosto gre pri tem za stojalo, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Čeprav so božični prazniki čas za tradicijo, pa je bolje, da se varnosti na ljubo staro stojalo odločite zamenjati za novo. Boljša stojala za božična drevesca imajo namreč vgrajeni rezervoar za vodo, zaradi katerega se drevesce ne izsuši in je tako manj možnosti za nastanek požara.

 

Nevarne sveč(k)e

Če se na božičnem drevescu nočete odpovedati pravim svečkam in jih ne želite nadomestiti, denimo, z električnimi, morate paziti, da so na vejah nameščene, kolikor je le mogoče proč od višje ležečih vej, ki bi se lahko vnele. Pravilno izberite tudi mesto, kamor boste postavili drevesce. Med pohištvom in zavesami naj bo dovolj prostora, saj lahko vsak dodaten centimeter pomeni razliko med ljubko dekoracijo in katastrofalnim požarom.
Če želite biti res varni, obenem z darili pod drevesce (ali pa v njegovo bližino) postavite tudi gasilni aparat oziroma vedro vode, da bo ob morebitnem požaru pomoč takoj pri roki. Če bo resnično zagorelo, vam priporočamo, da pri gašenju ne varčujete z vodo, saj lahko slabo pogašeni požar hitro ponovno vzplamti. Škodo, ki nastane zaradi gašenja z vodo, bo poravnala zavarovalnica.

 

Tudi božične lučke in svetlobne verige so lahko nevarne

Tudi za božične lučke in svetlobne verige velja, da so lahko povezane z varnostnimi tveganji. Testiranja, ki jih izvajajo organizacije za varstvo potrošnikov, redno poročajo o slabi kakovosti določenih izdelkov. Zato je dobro, da se ob nakupu prepričate, da je izbrani izdelek res kakovosten, in raje odštejte nekoliko več, če bo zato vaš božič resnično varen. Celo v tem primeru določeno tveganje še vedno obstaja. Tudi žarnice se lahko močno pregrevajo, zato pazite, da ne pridejo v stik s suhimi vejicami ali okraski. Pokvarjene takoj zamenjajte, saj se v nasprotnem primeru preostale žarnice še bolj pregrevajo. Ob božiču naj nam bo tako toplo le pri srcu! Dobra alternativa svečam in običajnim žarnicam so svetlobne verige iz led žarnic ali led božične lučke. Te porabijo tudi do 90 odstotkov manj električne energije, obenem pa so manj vroče in posledično bolj varne.

 

Prazniki naj bodo varni tudi za vaše štirinožne prijatelje

Če si hišo delite s štirinožnimi prijatelji, že pred izborom dekoracije pomislite, ali morda niso nevarni tudi zanje. Puhasti božični škrati, ki jih obesite na božično drevesce, lahko namreč kaj hitro končajo v radovednem gobčku. In le kdo se lahko upre vsem tem migotajočim lučkam in sladkarijam, ki visijo z nizkih vej?
Zato nujno poskrbite, da bo vaše drevesce stabilno. Če vaše živali rade plezajo, je priporočljivo, da drevesce dodatno, morda z vrvjo ali trakom, pritrdite na steno ali strop.
Bleščeči božični okraski so mačkam še zlasti zanimivi. Lamete in okrasni trakovi lahko, če jih požrejo, v njihovih prebavilih povzročijo velike težave. Bodite pozorni tudi na naslednje: če jih boste želeli potegniti iz gobčka vašega požrešnega prijatelja, uporabite previdnost. Raje, kot da to počnete sami, nemudoma poiščite veterinarja. Tudi čokoladice niso primerni posladki za živali. Še več, božične sladkarije kot okraski so lahko za pse in mačke precej neprijetne in celo strupene. Če se jim na drevescu kljub vsemu ne želite odpovedat, jih na vsak način obesite višje.

 

24. december 2019 ― Čas branja: 3 min.
Sam doma, na varni strani
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik