Preskoči na vsebino
zimska voznja
GRAWE BLOG
Koristni nasveti za varno zimsko vožnjo

Zaradi službenih in ostalih obveznosti nas večina dnevno potrebuje avtomobil, ki je še posebej nepogrešljiv v zimskem obdobju. Da nas v teh neprijaznih vremenskih razmerah vozilo ne bo pustilo na cedilu, si poglejmo, kako ustrezno poskrbeti za svoje vozilo.

Redno pregledovanje pnevmatik

Brez zimskih pnevmatik v času zime seveda  seveda ne gre. Pomembno pa je tudi, da jih večkrat pregledate in preverite, če so dobro napumpane in, ali so še vedno v stanju, ki omogoča varno vožnjo.

 

Čistite svoje vozilo

V zimskem času se vaš avtomobil na cesti srečuje z ledom, snegom, plundro, soljo, peskom in podobnimi elementi, ki se nato nabirajo na blatnikih, podvozju in ostalih delih vozila. Priporočeno je, da preglejujete in čistite zunanjost svojega avtomobila, še preden se začnejo na njem nabirati večji kosi.

 

Ne zanemarite luči

Eden izmed najpomembnejših delov avtomobila so zagotovo luči, zlasti pozimi, ko so dnevi krajši. Če je luč meglena ali zamegljena, jo nemudoma zamenjajte, prav tako poskrbite za dobro delujoče žarnice. Obenem pred vožnjo vedno preverite, če je na lučeh sneg in ga odstranite.

 

Poskrbite za brisalce

V snežnih razmerah je nujno, da vaši brisalci delujejo brezhibno. Preverite ali je res tako. V nasprotnem primeru se odločite za menjavo, ki je navsezadnje priporočena na vsakih 6 mesecev.

 

Lopata v prtljažniku, rokavice in rezervne nogavice

Ker je vreme v tem letnem času nepredvidljivo, na cestah pa se lahko zgodi marsikaj, morate biti pripravljeni na vse. Nič vas ne stane, če boste v avtomobilu imeli par kakovostnih rokavic in dodatne nogavice za primer, če boste tiste na nogah premočili. Prav tako imejte lopato v prtljažniku, saj se lahko mimogrede zgodi, da s svojim avtomobilom obstanete v snegu.

 

Preverite akumulator

Avtomobilski akumulator je zaradi nizkih temperatur še dodatno obremenjen, zato je pomembno, da v zimskem obdobju da v zimskem obdobju preverimo njegovo funkcionalnost - najbolje bo, če za nasvet vprašamo strokovnjaka, ki bo po potrebi svetoval menjavo.

 

Ne pozabite na zavore

Tako kot akumulator, so tudi zavore v času zime nenehno na preizkušnji. Optimalno bi bilo, da jih kar dvakrat podvržete pregledu (in servisu) - pred začetkom sezone in tudi med njo.

Ko greste na pot, vedno poskrbite za varnost, kajti vaše zdravje in zdravje vaših najbližjih sta na prvem mestu. Kljub vsej previdnosti pa lahko še zmeraj pride do nepredvidenih dogodkov na cesti, zato preverite našo ponudbo avtomobilskih zavarovanj in poskrbite za mirnejšo vožnjo.

 

zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik