Preskoči na vsebino
ski
GRAWE BLOG
10 nasvetov za varnejše smučanje

Smučanje je sijajno zimsko razvedrilo in Slovenci ga naravnost obožujemo. Da pa boste s smučkami na nogah čim bolje poskrbeli za vašo varnost in varnost vseh drugih udeležencev na progi, smo za vas pripravili 10 nasvetov za varno smučanje.

 

1. Ne zanemarjajte telesne pripravljenosti
Vaš spust po belih strminah bo mnogo prijetnejši, če boste v dobri telesni kondiciji, zato je pomembno, da se posvetite treningu, še preden stopite na smuči. Najbolje bi seveda bilo, da ste telesno aktivni skozi vse leto.

2. Uporabljajte ustrezno smučarsko opremo
V kolikor si nameravate opremo izposoditi, je priporočljivo, da to naredite v smučarskem centru. Če pa se odločite za nakup, poskrbite, da smučarski čevlji ustrezajo vaši velikosti noge. Navsezadnje pa tako v primeru nakup kot v primeru izposoje poskrbite, da so vezi na smučeh primerno nastavljene.

3. Nosite čelado
Zaščita glave je seveda izjemno pomembna in tukaj ne sme biti kompromisa, še posebej, kadar govorimo o naših najmlajših smučarjih.

4. Bodite pripravljeni na različne vremenske razmere
Nadenite si več plasti oblačil, prav tako pa poskrbite za pokrivalo in rokavice - pri slednjih si priskrbite še rezervni par. 

5. Omislite si inštrukcije smučanja
To velja zlasti za začetnike, vsekakor pa ni odveč, da svoje smučarsko znanje obnovite tudi bolj izkušeni smučarji.

6. Pazite na led
Smučarji pred vami lahko na določenem mestu postrgajo mehkejše plasti snega, tako da tam ostane samo še neugodna ledena površina - to velja zlasti za območja z umetno narejenim snegom. Takšnim površinam se skušajte izogniti, obenem pa poskrbite, da imate dobro nabrušene robove, da se boste lažje soočili z ledeno podlago, če bo to potrebno.

7. Vzemite si čas za odmor
Če ste utrujeni, si vzemite nekaj časa za počitek, obenem pa poskrbite za hidracijo in tudi nekaj prigriznite - navsezadnje s spuščanjem po belih strminah porabite veliko kalorij. Prav tako pa ne pretiravajte ob zaključku smučanja s tem, da na progi vztrajate do zadnjega atoma moči, temveč raje končajte, ko ste še pri močeh.

8. Upoštevajte svoje zmožnosti
Izbirajte proge, ki ustrezajo vašim sposobnostim, obenem pa vedno poskrbite, da boste pri smučanju zbrani in osredotočeni na progo.

9. Razmislite o dodatni zaščiti telesa
Ob čeladi, ki zavaruje glavo, je vredno razmisliti tudi o ščitniku hrbtenice, ki bo še dodatno poskrbela za vašo varnost. Saj veste, previdnost ni nikoli odveč.

10. Upoštevajte pravila
Navsezadnje, poskrbite za svojo varnost in varnost vseh ostalih udeležencev smučišča z upoštevanjem pravil. Med drugim je pomembno, da ne zapustite urejenega dela smučišča in da upoštevate vse opozorilne znake. Prav tako je bistveno zavedanje, da imajo prednost tisti, ki se na stezi nahajajo pred oziroma pod vami.

Kljub vsej previdnosti in upoštevanjem pravil o varnosti pa se vselej lahko pripeti nepričakovana nezgoda. Preverite naša paketa GRAWE NEZGODA in GRAWE TURIST ter se mirneje podajte sneženim doživetjem naproti.

 

zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik