Preskoči na vsebino
12. januar 2021 ― Čas branja: 5 min.

INTERVJU: Dr. Othmar Ederer, predsednik uprave GRAWE Vermögensverwaltung

Kako se je začela širitev zavarovalnice GRAWE na tuje trge? Kaj je bil motiv?

Razmere v Evropi so se s padcem železne zavese v 80-ih korenito spremenile. Avstrija se je takrat geografsko gledano znašla v centru Evrope, a politično na robu zahodnega sveta. Meje proti jugu in vzhodu pa so se ponovno odprle, kar nam je ponudilo priložnost, da ponovno postanemo dejavni na področju, na katerem smo nekoč že delovali. Na ozemlju današnje Slovenije in v Istri smo bili kot zavarovalnica prvič namreč prisotni že leta 1828, nato pa smo leta 1990 kot prva tuja družba v Jugoslaviji dobili licenco za opravljanje zavarovalniških poslov in ustanovili družbo s sedežem v Mariboru. Ta dogodek se je v našo zgodovino zapisal kot dan, ko smo začeli s poslovnimi aktivnostmi v vzhodni in jugovzhodni Evropi.

Skoraj sto let smo bili omejeni le na avstrijski trg, nato pa se je nenadoma pojavila možnost, da vstopimo na nove trge. Za nas je bila to izjemna priložnost in hkrati ogromen izziv. Sprva smo menili, da bomo s tem osvojili veliki jugoslovanski trg, vendar smo bili kmalu po ustanovitvi prisotni ponovno zgolj na majhnem slovenskem trgu, od koder smo se nato postopoma širili iz ene nekdanje republike v drugo. Brez tega pomembnega prvega koraka v Sloveniji nadaljnji razvoj podjetja ne bi bil mogoč.

 

Kaj danes hčerinska podjetja pomenijo koncernu GRAWE?

Danes zavarovalna premija hčerinskih družb predstavlja več kot tretjino celotne premije koncerna. S tem lahko potrdimo, da je bila odločitev izpred 30 let pravilna in donosna. Ko smo se vrnili na trge, kjer smo nekoč že bili, smo bili pri strankah v vseh državah dobro sprejeti. Razlog? Ponujali smo moderna in inovativna zavarovanja z visokim kritjem in primerno tehnično obrestno mero.

Pri našem delu si prizadevamo, da med strankami in zavarovalnico vzpostavimo trajen odnos. Podjetjem v družini GRAWE to že dobro uspeva, vendar smo obenem tudi dovolj samokritični, da še vedno vidimo možnosti za izboljšave. Ker se vsak dan trudimo biti boljši, našemu delu dajemo ustrezen smisel, strankam pa ponudimo varna in kakovostna zavarovanja.

 

Kakšna je bila 30 letna pot GRAWE zavarovalnice d.d.?

Poslovna pot GRAWE zavarovalnice je nedvomno zavidljiva. Začeli smo iz nič, z le dvema zaposlenima. Eden izmed njiju, Marko Mikič, je še danes z nami in je predsednik uprave GRAWE zavarovalnice d.d.. Njegovo poznavanje jugoslovanskega zavarovalnega trga in znanje o zavarovalniških produktih ter postopkih nam je olajšalo vstop na trg.

Dr. Wolfgang Felser, dolgoletni predsednik uprave, je bil s svojimi mednarodnimi izkušnjami prav tako pomembna oseba pri razvoju in širitvi GRAWE zavarovalnica ter zaposlovanju sodelavcev. V zadnjih 30 letih nam je v Slovenijo uspelo pripeljati našo predstavo o produktih in upravljanju. Na začetku je prodaja delovala preko zavarovalniških agencij, nato smo vpeljali tudi lastno prodajno mrežo zastopnikov in oblikovali ekipo, ki je postala del GRAWE družine.

Poslovna kultura materinske družbe je globoko zasidrana v GRAWE zavarovalnici in ponosni smo na naše sodelavce. Bili so prvi, ki so z nami stopili na skupno pot. GRAWE zavarovalnica je namreč najstarejša hčerinska družba zunaj Avstrije. V zadnjih letih so se nekateri prvi zaposleni v GRAWE zavarovalnici po uspešni poslovni karieri upokojili in lahko se s ponosom ozirajo na delo v GRAWE.

Če smem uporabiti družinsko prispodobo – to je bil izziv tako za starše, kot tudi za otroka. Toda hči je dobro prestala puberteto in sedaj je v najlepših letih.

 

Na kaj ste najbolj ponosni?

GRAWE je zame zavarovalna družba, zgrajena po načelih ustanovitelja nadvojvode Janeza, znotraj katere se vsi deležniki, vsi sodelavci, v notranjih službah in prodaji, zavedamo, da moramo s skupnimi močmi prispevati k razvoju družbe in za dobro naših strank. Ponosen sem, da sem aktiven član te družbe.

05. januar 2021 ― Čas branja: 5 min.
Logotip skozi čas
Kratka zgodovina GRAWE imena in logotipa.
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik