Preskoči na vsebino
15. februar 2021 ― Čas branja: 5 min.

INTERVJU: mag. Helga Rudorfer, članica uprave

Kakšna je primerjava med Grazer Wechselseitige Versicherung in GRAWE zavarovalnico?

Graška vzajemna zavarovalnica je stara že 192 let in spada med najstarejše zavarovalne institucije v Avstriji. V začetku je šlo za regionalno usmerjeno zavarovalnico, katere glavni ciljni trg je predstavljalo področje avstrijske Štajerske s središčem v Gradcu. Danes Grazer Wechselseite Versicherung predstavlja eno najpomembnejših finančnih institucij v celotni državi, kljub temu pa skladno s tradicijo za mnoge Štajerce še zmeraj ostaja »edina« zavarovalnica, saj se zavarovalne police kot del tradicije prenašajo iz roda v rod.

GRAWE zavarovalnica kot prvo hčerinsko podjetje graške matere je mnogo mlajša, čeprav je v letošnjem letu dopolnila 30 let svojega delovanja. Na slovenskem trgu nastopamo v vlogi zelo stabilne zavarovalne institucije z dobrimi storitvami in s čudovitimi zaposlenimi, tako v internih kot v prodajnih službah. Ni naključje, da nam iz dneva v dan zaupa vse več Slovenk in Slovencev, ki so v nas prepoznali zaupanja in zvestobe vrednega poslovnega sopotnika. Pomembno je, da lahko v okolju, katerega del smo, nadaljujemo s tradicijo, hkrati pa ohranjamo status strankam prijaznega podjetja, kar sta nenazadnje vrednoti in smerokaza GRAWE AG že od samega začetka. Lepo je opazovati, da se vrednote ohranjajo in prenašajo, sploh v svetu, znotraj katerega so edina stalnica spremembe in nenehno prilagajanje na hitre, spremenljive, nestalne in gibljive trende, ki jih je potrebno dohiteti in prehiteti, če želimo doseči uspehe in zmage, ki jih vsi pričakujemo in delamo za njih.

 

Kakšna je finančna stabilnost GRAWE zavarovalnice?

GRAWE zavarovalnica d. d. se glede na izkazano solventnost, ki je eden izmed najpomembnejših kazalnikov uspešnosti poslovanja zavarovalnic, uvršča v sam vrh najvarnejših slovenskih zavarovalnic. Raven solventnosti, ki smo jo dosegli, pa ne predstavlja uspeha zgolj na slovenskih tleh, pač pa tudi v evropskem merilu izkazuje vrhunsko upravljanje zavarovalnice.

Posledica odličnega upravljanja je zagotovo zadostnost lastnih sredstev, zaradi česar lahko na pot nadaljnjega razvoja poslovanja stopamo z visoko dvignjenimi glavami in s ponosom.

 

Kakšne so razlike med Avstrijo in Slovenijo?

Če so razlike kdaj bile, potem jih je danes venomer manj. Seveda so tu določeni separacijski dejavniki, kot so jezik, zgodovina in kultura, vendar so le-ti vsak dan bolj zabrisani. Nenazadnje se brišejo državne meje, ljudje pa se posledično bolj povezujemo in globaliziramo. Občutnih razlik torej ni oziroma jih je vedno manj ali pa so vedno manj opazne. Jasno, zadevo gledam iz lastne perspektive. Slovenija zame ne predstavlja zgolj delovnega okolja kot takega. Pridih domačnosti mi preprečuje, da bi bistvene razlike sploh opazila, moram pa poudariti, da razlik med ljudmi sploh več ne zaznavam. Ljudje so namreč tisti, ki mi dajejo občutek domačnosti in pripadnosti.

 

Kakšna je bila vaša pot v GRAWE zavarovalnici?

V GRAWE zavarovalnici sem od leta 2000. Po nekajmesečnem šolanju na centrali koncerna v Gradcu sem pričela z delom v Sloveniji, kjer sem v začetku opravljala delovne zadolžitve asistentke uprave. Moja karierna pot se je nadaljevala na področju kontrolinga in upravljanja tveganj. Zadnjih osem let sem članica uprave. Zadolžena in odgovorna sem za oddelek notranje revizije, oddelek računovodstva in financ, pravno-kadrovsko področje, področja skladnosti poslovanja, kontrolinga, upravljanja s tveganji in upravljanja nepremičnin ter oddelek administrativnih aktivnosti prodaje.

Karierna pot je v moje življenje prinesla razgibanost in zvedavost. Tekom nje sem se mnogočesa naučila in pridobila, posebej pa sem hvaležna za podporo svojih sodelavcev, na katere se lahko zmeraj zanesem, kot se lahko oni zanesejo name.

 

Na kaj ste najponosnejši in kaj vas pri delu najbolj motivira?

Vsekakor sem zelo ponosna na GRAWE zavarovalnico kot institucijo, na njene uspehe in rast. Menim, da z vsemi sodelavci predstavljamo čudovito ekipo, ki sledi vrednotam spoštovanja, odkritosti, poštenosti in delavnosti. Motivirajo me vsi sodelavci naše zavarovalnice, predvsem pa prekrasen pogled na delovno okolje, znotraj katerega iz dneva v dan rastemo, se spreminjamo in dopolnjujemo, sodelujemo in premagujemo ter na koncu zmagujemo tudi v najtežjih časih, ko je luč na koncu tunela komaj vidna. Uspeh smo vsi – vsak posameznik med nami in vsi skupaj – to me motivira in inspirira.

 

04. februar 2021 ― Čas branja: 5 min.
INTERVJU: mag. Klaus Scheitegel, predsednik nadzornega sveta
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik