Preskoči na vsebino
04. februar 2021 ― Čas branja: 5 min.

INTERVJU: mag. Klaus Scheitegel, predsednik nadzornega sveta

Intervju

Kako gledate na 30 let GRAWE zavarovalnice d.d.?

Prvih 30 let GRAWE zavarovalnice je bilo zelo dinamičnih in zelo razveseljivih. Začeli smo iz nič, zato je bila zelo visoka rast v prvih desetih letih razumljiva. Temu so sledila uspešna leta z rahlo, a vztrajno rastjo.

Zavarovalništvo kot panogo so v tem obdobju zaznamovale večje spremembe, ki so vplivale na celoten svetovni zavarovalniški trg. Številni svetovni trendi in dogodki so vplivali tudi na finančno branžo. Trenutno je globalna pandemija tista, ki je prizadela vsa področja našega življenja.

Zadnjih 30 let ni manjkalo velikih izzivov, a spremljali so jih tudi veliki uspehi. GRAWE zavarovalnica je vse spremembe uspešno prestala, zato ne dvomim, da jo tudi v prihodnje čakajo veliki uspehi. 

 

V GRAWE zavarovalnici ste bili 6 let član uprave. Kakšno je bilo to obdobje?

Član uprave v GRAWE zavarovalnici sem bil med leti 2007 in 2013. To obdobje so zaznamovali kadrovski in produktni preobrati, zavarovalnica, ki je bila pretežno naravnana na življenjska zavarovanja, pa se je pričela spreminjati v kompozitno zavarovalnico, kjer so premoženjska zavarovanja vedno bolj pridobivala na pomenu.

Prav tako je prišlo do večjih sprememb pri načinu prodaje. Pomembnejšo vlogo so začeli predstavljati lastni zavarovalni zastopniki, ki so bili šolani za prodajo vseh vrst zavarovanj.

Z osebnega stališča je bil to čas spoznavanja nove kulture, novih ljudi in nekoliko drugačnega načina razmišljanja. Avstrijci in Slovenci smo si podobni, a razlike kljub vsemu obstajajo. Vedno sem bil lepo sprejet. Vsi, ki sem jih v podjetju spoznal, so razred zase, in prav zato se v podjetju še vedno dobro počutim. Vesel sem, da sem bil v upravi GRAWE zavarovalnice, saj sem tako dobil podrobnejši pogled v poslovanje hčerinskega podjetja in s tem povezane razsežnosti GRAWE koncerna.

 

Kako se v GRAWE koncernu spopadate z epidemijo?

Leto 2020 bo ostalo za vedno zapisano kot leto virusa in epidemije. V vseh državah GRAWE koncerna veljajo omejitve, a v okvirih možnega povsod delujemo naprej. V kriznih časih se pokaže pomembnost povezanosti v koncernu in izmenjave izkušenj ter dobrih praks. Sprememba in prilagoditev sta nujni na vseh področjih poslovanja, pomembna pa je tudi pozitivna naravnanost in spoštljiv ter sočuten odnos med sodelavci in strankami.

 

Kakšna je, po vašem mnenju, prihodnost koncerna?

V prihodnost lahko gledamo z optimizmom. Mislim, da smo dovolj močni in preudarni, da bomo znali delovati tudi v spremenjenem okolju, ki smo mu priča. Svetovno gospodarstvo je pod vplivom velikih trendov, kot sta zdravstvena kriza in vpliv digitalizacije, zato bodo zavarovalni posli v prihodnosti tesno povezani s tehničnim napredkom, pri katerem internet in družbeni mediji postajajo vse bolj pomembni. Drugi veliki vplivni dejavnik je tudi ekologija, še posebej alternativni način pogona, in z njim vse bolj pomembna panoga električnih avtomobilov.

Glede prihodnosti sem optimističen. Smo trajnostno naravnano podjetje, ki pod eno streho združuje banke, zavarovalnice in nepremičninske družbe, vse z uspešnimi poslovnimi rezultati. Tudi v prihodnje bomo ostali sodobna družba, ki uporablja najnovejše tehnologije, in se odziva na potrebe strank.

 

20. januar 2021 ― Čas branja: 4 min.
Pogovor z Brigito Kern, zavarovalno zastopnico
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik