Preskoči na vsebino
08. julij 2022 ― Čas branja: 5 min.

Kaj storiti, če na počitnicah postanete žrtev tatov?

Na dopustu ste. Sonce se spušča v morje nad peščeno plažo, vi pa se vračate v svojo hotelsko sobo, kjer vas pričaka katastrofa: vrata so vlomljena, vaš prenosnik in vrednostni predmeti pa so izginili. Kaj lahko storite in kdo krije škodo, če vam jo na dopustu zagodejo nepridipravi?
Kraja

Če na dopustu v nastanitvi v tujini postanete žrtev tatov, morate takoj ukrepati in narediti naslednje: 

 

  • nemudoma obvestite hotel ali lastnika nastanitve, saj kritja po odhodu ne morete več uveljavljati;
  • takoj prekličite ali zaklenite svoje bančne, kreditne in SIM-kartice;
  • sestavite seznam ukradenih predmetov, da boste lahko policiji in zavarovalnici predali popoln seznam tega, kar pogrešate;
  • tatvino prijavite lokalni policijski postaji (potrdilo o prijavi potrebujete za prijavo škodnega primera, izdajo začasnega potnega lista in novih dokumentov po vrnitvi v domovino);
  • obvestite zavarovalnico (prijavite škodni primer);
  • pri slovenskem predstavništvu v tujini (na veleposlaništvu ali konzulatu) zaprosite za izdajo začasnega potnega lista, če ste ostali brez njega.

 

Če ste sklenili potovalno zavarovanje GRAWE TURIST, smo za vas v takih primerih dosegljivi 24 ur na dan na naslednji telefonski številki: +386 1 425 63 25

 

Ostali kontaktni podatki:

 

Zavarovalno kritje je odvisno od vrste tatvine


Podobno kot v drugih škodnih primerih je za zavarovalno kritje v primeru tatvine poleg države, kjer preživljate dopust, pomembna tudi vrsta tatvine. Za boljše razumevanje, najprej kratka opredelitev posameznih vrst tatvin:
 

  • Vlomna tatvina: Storilec pri tatvini vidno uporabi silo pri premagovanju ovir, na primer vlomi vrata hotelske sobe ali sefa v sobi.  
     
  • Običajna tatvina: Storilcu za storitev tatvine ni treba premagati nobene ovire. Za običajno tatvino gre, če vam žepar ukrade denarnico ali pametni telefon iz žepa jakne ali če hotelsko osebje ukrade kaj iz vaše hotelske sobe, če tat vstopi skozi v sobo skozi odprto okno ali če iz sobe, ki je ni mogoče zakleniti, ukrade prtljago.
     
  • Rop: Storilec vam z grožnjo ali uporabo nasilja odvzame osebne stvari, na primer med izletom ali v prostorih hotela.

 

Tatvina v hotelu - kdo prevzame odgovornost?

 

Ali bo za tatvino odgovoren hotel, je odvisno od države, kjer počitnikujete, in od okoliščin.

 

1. Tatvina v državah EU

V državah EU je za tatvino načeloma odgovoren upravljalec hotela, ne pa tudi v primeru ropa. V nekaterih primerih boste morali škodo kljub vsemu pokriti sami. Hotelirji denimo ne odgovarjajo za vozila in iz njih odtujene predmete ter za hišne ljubljenčke, ki vas spremljajo. 

 

  • Hotel ni odgovoren za tatvino: omejeno kritje
    Če hotel ni neposredno odgovoren za tatvino, ki je posledica vloma v hotelsko sobo ali sef v sobi, omejeno krije škodo do določene zgornje meje, ki se od države do države razlikuje. Če je soba opremljena z delujočim sefom, pa ga niste uporabili, se lahko znesek odškodnine, do katere ste upravičeni, sorazmerno zmanjša.

 

  • Hotel je soodgovoren za tatvino: neomejeno kritje
    Če so osebje hotela ali hotel neposredno odgovorni za škodo, vam jo mora hotel povrniti v celoti. Tak primer je, denimo, če ste receptorju izročili prtljago v hrambo na recepciji, v hotelskem sefu hranili dragocenosti, če je bila ključavnica vrat sobe pokvarjena ali če zaposleni v hotelu ni zaklenil vrat sobe, iz katere so bile izmaknjene stvari.

 

  • Vaša soodgovornost: zmanjšano kritje ali zavrnitev zahtevka
    Če ste zaradi svoje malomarnosti sami (so) odgovorni za tatvino, lahko pričakujete, da bo hotel škodo povrnil le delno ali bo izplačilo odškodnine popolnoma zavrnil. V škodnem primeru ste (so)odgovorni, denimo, če ste v vratih hotelske sobe pustili ključ ali denarnico pozabili na ležalniku ob bazenu.  

 

2. Tatvina v državah zunaj EU

V državah zunaj Evrope se tatvina v skladu z nacionalno zakonodajo običajno uvršča med vsakdanja »splošna tveganja«. Hotelirji v državah zunaj EU manj pogosto prevzamejo odgovornost za tatvino in običajno morate nato stroške prevzeti sami. Zato je še toliko bolj pomembno, da sklenete ustrezno turistično zavarovanje, ki vas varuje tudi v takih primerih.

 

Premoženjsko in/ali turistično zavarovanje za brezskrbne počitnice

 

Zavarovalno kritje v primeru tatvine je del zavarovanja GRAWE DOM in turističnega zavarovanja GRAWE TURIST.

 

1. Premoženjsko zavarovanje in tatvina na počitnicah

Zavarovanje GRAWE DOM prevzame v primeru vlomne tatvine stroške, ki jih ne krije hotel, velja pa tudi v primeru, če so vas oropali. Kritje velja v vsej Evropi in v neevropskih sredozemskih državah v primeru vlomne tatvine v stalno naseljeno stavbo, v primeru ropa pa je zavarovalna vsota omejena. Običajna tatvina ali tatvina predmetov iz avtomobila v tujini nista vključeni v kritje.

 

2. Turistično zavarovanje in tatvina na počitnicah

Če se želite res zanesljivo zavarovati pred tatvinami in potujete v državo zunaj Evropske unije, vam svetujemo, da sklenete še zavarovanje GRAWE TURIST. Z nekaj redkimi izjemami velja po vsem svetu in vam dodatno zagotavlja varnost tudi v primerih, ki jih premoženjsko zavarovanje ne krije. V nasprotju s tem turistično zavarovanje, denimo, vključuje zavarovanje vaše prtljage tudi v primerih običajno tatvine in ne zgolj vlomne tatvine ali ropa.

 

Še nekaj nasvetov, kako se zavarujete pred dolgoprstneži

 

Z nekaj varnostnimi ukrepi lahko preprečite prenekatero tatvino.

 

  • Svojih elektronskih naprav v hotelskih sobah nikoli ne puščajte na vidnem mestu in jih polnite le, ko ste v sobi.
  • SIM-kartico in pametni telefon ali tablico shranite na ločenih mestih, če jih pustite v sobi.
  • Tudi gotovino in bančne ali kreditne kartice imejte shranite ločeno.
  • Svoje bančne in kreditne kartice nosite v etuijih in denarnicah z RFID zaščito, s čimer se zavarujete pred digitalnimi tatovi, ki uporabljajo RFID skenerje.
  • Uporabite sobne ali hotelske sefe, potovalne torbe, kovčke in nahrbtnike s funkcionalnostmi, ki otežujejo tatvino, ter prenosne sefe iz nerjavečega jekla.
  • Dragocenosti in dokumente skrije in jih nosite čim bližje telesu v torbici na prsih ali okoli pasu, v pasu za denar, posebnih nedrčkih z žepom ali torbicah z všitimi predali proti tatvinam.
  • Denarnice ne razkazujte in s seboj ne nosite veliko gotovine. V bolj tveganih krajih lahko denar in kreditne kartice skrijete tudi v čevelj.
  • Svoj ali najet avtomobil parkirajte le na varovanih parkiriščih, vrednostne predmete, dokumente in prtljago pa shranite v zaklenjen prtljažnik, tako da jih od zunaj ni mogoče videti. 
  • Med vožnjo v mestih zaklenite vozilo od znotraj.

 

Želimo vam sproščen in varen dopust! 

 

05. maj 2022 ― Čas branja: 3 min.
Stojan Prinčič, zavarovalni zastopnik

Stojan je vesele narave, dostopen vsem ljudem, dobre volje, odličen prijatelj, dober zastopnik in športnik po duši. Oče dveh odraslih sinov, na katere je zelo ponosen.

Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik