Preskoči na vsebino
20. oktober 2020 ― Čas branja: 5 min.

Moj prvi avto ‒ na kaj je treba biti pozoren pri nakupu

Čestitke, opravili ste vozniški izpit! Manjka vam le, da zase najdete tisti pravi avto. Prvi avtomobil je velik mejnik za vsakega izmed nas. Vendar je izbira velika, nasvet pa pogosto drag. Za vas smo zato povprašali strokovnjaka, na kaj je dobro biti pozoren, ko se odločate za nakup svojega prvega avtomobila.

Kaj je dobro vedeti pred prvim nakupom avtomobila:

  • Bodite pozorni na stroške vzdrževanja ‒ pogosto pri nakupu prvega avtomobila mladi osebi finančno pomagajo starši. Tekoče stroške vzdrževanja avtomobila sčasoma prepustijo otroku, tem stroškom pa se lahko pri starejših vozilih kmalu pridružijo še stroških popravil. Zato je pomembno: če je le mogoče, se odločite za vozilo z garancijo proizvajalca ali prodajalca, prednost pa dajte mlajšemu avtomobilu.

  • Hiter avtomobil z več kilovati je sicer zelo vabljiv, vendar ne pozabite, da se davek na motorna vozila obračuna tudi glede na moč motorja. Če se boste odločili za manj kilovatov, boste dolgoročno veliko na boljšem.

  • Pri nakupu rabljenega vozila posrednika na vsak način povprašajte o garanciji, ki jo ponuja. Zakonodaja določa, da morajo prodajalci za novo vozilo zagotoviti garancijo najmanj za obdobje enega leta, pri nakupu rabljenega vozila pa mora prodajalec v Sloveniji izdati garancijo za obdobje najmanj enega meseca. Obenem s pravicami, ki izhajajo iz garancije, pa zakonodaja omogoča tudi dodatno zaščito vaših pravic pri nakupu vozila – gre za tako imenovano uveljavljanje jamčevalnih zahtevkov, oziroma uveljavljanje očitnih in skritih napak.

  • Široke pnevmatike z bleščečimi aluminijastimi platišči so sicer zelo privlačne na pogled. Ko pa se nato izrabijo in jih je treba zamenjati, so stroški precej večji, saj cene pnevmatik naraščajo z dimenzijo. Mladi vozniki, ki pogosto nimajo velikih lastnih dohodkov, se lahko zato pogosto znajdejo v finančnih težavah.

  • Seznanite se z varnostnimi testi vozil. Na cestah je vse več vozil, zato so tudi nesreče vse pogostejše ‒ zato se raje odločite za avtomobil, ki ustreza najvišjim varnostnim standardom in tako zmanjšate tveganje nezgod in poškodb.

  • Dobro premislite, za kaj boste potrebovali avtomobil in kje ste doma. Nakup velikega avtomobila, če živite v mestu in večino poti opravite v bližini doma, ni smiseln, za mlade voznike pa je tako vozilo tudi težko obvladljivo. Tesni parkirni prostori, parkirne hiše in nasploh ozke ter prometne ulice v velikih mestih so vir nevarnosti, kjer se izlet z avtom lahko pogosto konča z zvito pločevino ali vsaj prasko na laku novega vozila.

  • Nakup večjega avtomobila je bolj smiseln, če živite izven mesta in se z avtomobilom vsak dan vozite na delo ‒ pri visokih hitrostih taka vozila zagotavljajo večjo varnost in bolj sproščeno vožnjo, saj je v kabini več prostora in manj hrupa.

  • Pravo zavarovanje. Ko ste končno izbrali idealen avto zase, potrebujete le še pravo zavarovanje. O izbiri najustreznejšega zavarovanja svojega vozila preberite tukaj.

 

 

08. oktober 2020 ― Čas branja: 5 min.
Nesreče v gospodinjstvu: z GRAWE so tudi domači mojstri na varni strani
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik