Preskoči na vsebino
08. oktober 2020 ― Čas branja: 5 min.

Nesreče v gospodinjstvu: z GRAWE so tudi domači mojstri na varni strani

Nove ploščice v kopalnici, sveže prepleskana kuhinja ali zgolj nova slika na steni – domači mojstri so ponovno na delu! Toda tudi pri delu doma je priporočena previdnost: nesreče se najpogosteje zgodijo prav doma ali v njegovi bližini. Kaj lahko storite, da preprečite nesreče domačih mojstrov, in zakaj je pametno tudi za te primere skleniti nezgodno zavarovanje, preberite v nadaljevanju.

 

Delo na lestvi

Lestev sodi med obvezno opremo domačih mojstrov. K temu prav gotovo prispeva tudi dejstvo, da nima zapletenih navodil za uporabo: preprosto jo razprete, postavite na pravo mesto in se povzpnete po njej. Kljub temu je lestev vse prej kot varna. Nesrečam se lahko pogosto izognete, če upoštevate nekaj osnovnih navodil: vedno preverite, ali je lestev ustrezno prislonjena oziroma do konca razprta. Ne uporabljajte je na gladkih ali mokrih površinah. Pri dvokrakih lestvah vedno aktivirajte varovalo za preprečevanje razpiranja, prislonske lestve pa prislonite pod kotom 75°. Pomembno je tudi, da za delo na lestvi izberete primerna obuvala – hišni copati prav gotovo ne sodijo mednje. Slednjič bodite pozorni, da na lestvi ne uporabljate težkih orodij ali predmetov, saj lahko izgubite ravnotežje oziroma se lestev prevrne.

 

Delo s kladivom

S prsti ene roke tiščite žebelj k steni, medtem ko z drugo vihtite kladivo – recept za nesrečo! Zelo hitro se namreč lahko pripeti, da kladivo ne bo pristalo tam, kjer ste želeli. Še zlasti previdni morate biti pri delu na umazanih ali gladkih oziroma mastnih površinah. Da se morebiten zdrs ne bo končal preveč boleče, priporočamo, da pri delu uporabljate kladiva z gladko brušeno glavo. Prav tako mora biti glava kladiva trdno nameščena na njegovem ročaju – saj ne želite, da se sname in poškoduje vas in še koga v bližini!

 

Delo z električnimi orodji

Poškodovani priključki, kabli ali zgolj napačna uporaba električnega orodja so pogost vir nesreč. K sreči se jim je mogoče velikokrat zlahka izogniti – pri čemer je ravnanje s kabli še posebej pomembno: nikoli jih ne krpajte z izolirnim trakom in jih ne prepogibajte. Prav tako jih ne navijajte zelo čvrsto ali okoli orodja. Nikoli tudi ne vlecite za kabel, kadar želite vtič potegniti iz vtičnice. In načeloma velja: pri težavah z električnimi napravami in orodji je bolje, da popravilo zaupate strokovnjaku.

 

Na kaj morate biti pri delu doma še posebej pozorni

Ne glede na vrsto opravila, ki ste se ga lotili doma, je pomembno tudi naslednje: skrbna priprava je pol dela. Glede na vrsto dela, ki ga želite opraviti, oblecite ustrezna zaščitna oblačila in se pred uporabo orodja dobro seznanite z navodili za uporabo. Čeprav ste morda zatopljeni v delo, ne pozabite na redne odmore. Imate otroke? Opravila skupaj z otroki utegnejo biti zelo zabavna – vendar jih pri delu z orodji ali gradbenimi materiali nikoli ne pustite brez nadzora.

 

Kljub vsem previdnostnim ukrepom se je pripetila nezgoda – sem zavarovan?

Kljub vsem previdnostim ukrepom se nezgode še vedno lahko pripetijo. Da pa skupaj s fizično bolečino ne boste trpeli tudi finančnih posledic, priporočamo, da pravočasno sklenete nezgodno zavarovanje. V Sloveniji se večina nezgod pripeti v prostem času. Za primere, ko se nesreče zgodijo doma, med športnimi aktivnostmi ali na dopustu, je tukaj nezgodno zavarovanje. Nezgodno zavarovanje GRAWE NEZGODA vas in vaše najbližje varuje doma in v tujini. Izbirate lahko med individualnim ali družinskim kritjem, pri čemer družinsko kritje velja za poročena oziroma neporočena partnerja, ki živita v skupnem gospodinjstvu, sozavarovani pa so tudi otroci do napolnjenega 18. leta starosti. Tako pa je slednjič tudi skupno delo in ustvarjanje veliko lažje in prijetnejše.

01. oktober 2020 ― Čas branja: 5 min.
Aktivno upravljanje sredstev – GRAWE TROJNI A
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik