Preskoči na vsebino
13. november 2020 ― Čas branja: 3 min.

Obvezna zimska oprema ‒ kaj je dobro vedeti o njej

Vse hladneje postaja. Mrzli meseci in zima so pred vrati, z njimi pa tudi obvezna zimska oprema vašega avtomobila. V nadaljevanju vam predstavljamo najpomembnejša zakonska določila, obenem pa vam zaupamo, kaj lahko za vas na tem področju naredimo mi.

 

Zakaj so zimske pnevmatike tako pomembne

Priznajmo si: menjevanje pnevmatik dvakrat letno zna biti nadležno. Najprej dolgo čakanje v vrsti pred vulkanizersko delavnico ‒ in preden so pnevmatike nameščene, nato preteče še veliko dragocenega časa, ki bi ga lahko namenili za druge pomembne opravke. Ampak tako pač mora biti. Prvič zato, ker Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti v Sloveniji pozimi in v zimskih razmerah motorna vozila v prometu predpisano zimsko opremo. Slednjič pa tudi zato, ker so zimske pnevmatike pomembne za varno vožnjo.

Zimske pnevmatike so pri nižjih temperaturah prav gotovo preudarnejša izbira, tudi če na cestišču ni snega ali plundre. Zaradi posebne gumene zmesi z več naravnega kavčuka so namreč tudi pri temperaturah pod 7° Celzija bolj elastične kot letne in omogočajo boljši oprijem s cestiščem. Na zasneženem cestišču je to seveda še kako pomembno: pri 50 km/h je zavorna pot z zimskimi pnevmatikami tudi do deset metrov krajša. Gre za deset metrov, ki lahko pomenijo razliko med vlečnico in avtovleko.

 

Kdaj je zimska oprema obvezna

Uporaba zimskih pnevmatik je obvezna v zakonsko predpisanem obdobju oziroma v zimskih razmerah. V Sloveniji je to od 15. novembra do 15. marca, predpis pa velja za vsa dvosledna motorna vozila, katerih skupna masa ne presega 3,5 tone. V zimskih razmerah ‒ torej če so ceste zasnežene, prekrite s plundro ali poledenele ‒ so vozniki prav tako zakonsko obvezani, da preobujejo svojega jeklenega konjička. AMZS sicer priporoča, da ne čakate na prvi sneg, temveč to storite že nekoliko prej. Če se namreč zgodi, da kdaj nenapovedano sneži, mora vaš avtomobil ostati doma.

Vožnjo z letnimi pnevmatikami v zimskih razmerah, ker »saj ne grem daleč«, vam toplo odsvetujemo. Če vas bodo na cesti ustavili z letnimi pnevmatikami, lahko računate, da vas bodo oglobili za 120 evrov. Če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozi, lahko kazen znaša tudi 500 evrov, dobili pa boste tudi 5 kazenskih točk. Za ta denar pa že dobite tudi komplet novih zimskih pnevmatik. 

Zakon sicer ne predvideva obvezne poletne opreme. AMZS celo priporoča, da zimske pnevmatike pustite na platiščih še nekaj časa po 15. marcu, saj se lahko tudi marca ali celo muhastega aprila pripeti, da sneži. Po koncu aprila pa vam vseeno priporočamo, da zimske pnevmatike zamenjate za letne. Zimske pnevmatike so pri višjih temperaturah mehkejše kot letne, zato imajo poleti na cesti slabši oprijem in prispevajo k podaljšanju zavorne poti.

 

Katere pnevmatike imenujemo "zimske"

Da bi ustrezale zakonskim pogojem, morajo imeti zimske pnevmatike profil z minimalno globino vsaj 3 mm. Opozorilo: trimilimetrska globina profila je minimalna zakonska zahteva za zimske pnevmatike ‒ pri zamenjavi letnih za zimske je zato dobro, da imajo te precej globlji profil, ker jih bo sicer treba hitro ponovno zamenjati. Zimske (in tudi celoletne) pnevmatike so tiste, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako »M+S« ali »M.S« ali »M&S«. Zimske pnevmatike pa so tiste, ki imajo na boku še simbol snežinke.

 

Kdaj zavarovalnica krije škodo ‒ in kdaj je ne

Obvezna zimska oprema je, kot že ime pove, obvezna ‒ če ni nameščena takrat, ko bi morala biti, to lahko vpliva tudi na obveznosti zavarovalnice. Če se v zimskih razmerah pripeti nesreča, voznik pa ima nameščene letne pnevmatike, bo zavarovalnica iz naslova obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti sicer povrnila škodo žrtvi nesreče. Če pa se bo nato izkazalo, da je bilo za nesrečo krivo neustrezno opremljeno vozilo, lahko odškodnino izterja od povzročitelja.

In zavarovanje avtomobilskega kaska? Če vozilo ni ustrezno opremljeno, lahko zavarovalnica v celoti zavrne izplačilo iz naslova zavarovanja avtomobilskega kaska, in sicer iz razloga kršitve zakonitih in tehničnih predpisov ter pravil tehničnega izkoriščenja zavarovane stvari in zaščitnih ukrepov. Premontaža letnih pnevmatik za zimske se torej v vsakem primeru izplača ‒ z vidika vaše varnosti pa tudi z vidika vaše denarnice.

 

12. november 2020 ― Čas branja: 5 min.
Pogovor z Matejem, zavarovalnim zastopnikom
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik