Preskoči na vsebino
01. april 2022 ― Čas branja: 5 min.

Poškodovano vetrobransko steklo

Zakaj je poškodovano vetrobransko steklo najbolje popraviti takoj?

Čeprav možnosti za to najlažje zmanjšamo z upoštevanjem ustrezne varnostne razdalje, so poškodbe vetrobranskih stekel zelo pogoste.

 

Manjše poškodbe na vetrobranskem steklu zvezdičaste oblike (radi jim rečemo pike ali zvezdice) najpogosteje povzročijo majhni kamenčki izpod koles avtomobilov. Včasih so tako majhne, da jih brez natančnejšega ogleda že težko opazimo. Dobra novica je, da jih je do približne velikosti kovanca za dva evra še mogoče popraviti. Imajo pa neprijetno skupno lastnost, zaradi katere niso tako nedolžne - vedno namreč napredujejo v večje razpoke. Zato je to treba storiti pravočasno, sicer je potrebna menjava celotnega stekla.

 

Kakšne so prednosti popravila stekla v primerjavi z menjavo?

 

Steklu s popravilom povrnemo prvotno trdnost, medtem ko je poškodba po popravilu komaj opazna. Argumenti v prid čimprejšnjemu popravilu so zato očitni:

  • je šestkrat do sedemkrat cenejše od menjave vetrobranskega stekla;
  • traja le 30 minut;
  • ne smemo pozabiti na ekološki vidik - z menjavo se povzroči kar desetkrat več emisij kot s popravilom;
  • pri tem ni nepomembno tudi dejstvo, da s popravilom v nasprotju z menjavo ne posegamo v karoserijo vozila…
  • in ne vplivamo na delovanje asistenčnih in varnostnih sistemov ADAS. Slednje je namreč po vsaki menjavi vetrobranskega stekla potrebno ponovno kalibrirati in preveriti njihovo delovanje.

 

Napredovanje razpoke je neizogibno

 

Majhne zvezdičaste poškodbe torej napredujejo v večje razpoke in če avtomobil vozimo, se bo to zagotovo zgodilo. To najbolj pospešijo razlike v temperaturi - ob hladnih temperaturah, ko v steklo zjutraj usmerimo gretje in obratno poleti, ko v razgreto steklo piha hladen zrak klime. Močno pa k temu pripomorejo tudi tresljaji med vožnjo. Med poletnim dopustom, ko pod žgočim soncem po makadamski cesti voziš do najljubše plaže, so torej pogoji izpolnjeni.

 

S popravilom si navsezadnje prihranimo tudi nekaj živcev. Neprestano opazovanje razpoke in njenega napredovanja je namreč gotovo stresno.

 

Carglass® Slovenija

 

22. februar 2022 ― Čas branja: 10 min.
Škoda na vozilu zaradi glodalcev

Katera zavarovanja krijejo škodo, ki jo na vozilu povzročijo kune ali drugi glodalci, in kako se pred njimi zaščitite v prihodnosti?

Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik