Preskoči na vsebino
22. februar 2022 ― Čas branja: 10 min.

Škoda na vozilu zaradi glodalcev

Katera zavarovanja krijejo škodo, ki jo na vozilu povzročijo kune ali drugi glodalci, in kako se pred njimi zaščitite v prihodnosti?

Katera zavarovanja krijejo škodo, ki jo na vozilu povzročijo kune ali drugi glodalci, in kako se pred njimi zaščitite v prihodnosti?

Glodalci se zelo dobro počutijo pod pokrovom motornega vozila, kjer lahko povzročijo precej škode. To lahko privede tudi do prometne nesreče in neprijetnih posledic za potnike v vozilu. V nadaljevanju preberite, katera zavarovanja krijejo škodo, ki jo povzročijo kune ali drugi glodalci, in kako se lahko pred njimi zavarujete.

 

Zakaj glodalci tako radi gnezdijo pod pokrovom motornega vozila in kateri deli vozila so v nevarnosti? 

Prostor okoli avtomobilskega motorja je za te radovedne glodalce pozimi prijetno in toplo zatočišče, pomladi in poleti pa razburljiv kraj za igro. Poleg radovednosti pa za uničevalno vedenje teh malih živali obstajajo tudi biološki razlogi: kuna, ki si je prisvojila prostor okoli motorja, ga označi kot svoje ozemlje. Če s tako »označenim« vozilom zapeljete na ozemlje druge kune, jo lahko vonj izzove, da poskuša odgnati vsiljivca. Ko pride v prostor z motorjem, zgrize vse, kar ima vonj po sovražniku, in s tem lastniku avtomobila povzroči nemalo preglavic.

 

Kateri deli avtomobila so pri tem najbolj ogroženi?

Glodalci najraje grizejo cevi in kable. V najboljšem primeru jim bo uspelo zgristi »le« cevko za dovod tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla. Večja škoda nastane, če pregriznejo vžigalne kable ali cevi za hladilno tekočino. Pri tej poškodbi lahko imate težave z vžigom ali pa se motor vašega vozila začne pregrevati. Glodalci se radi lotijo tudi izolacije in oblog, manj pogosteje pa klinastih jermenov, pnevmatik ali cevi za gorivo.

 

Dobro je vedeti: zaradi poškodb, ki jih povzročajo glodalci, obstaja večje tveganje, da bo prišlo do prometne nesreče.

Že manjše poškodbe na vozilu lahko ogrozijo vašo varnost. Če sumite, da je vaše vozilo poškodoval glodalcev, ga čim prej ustavite. Obrnite se na svojo zavarovalnico in naročite avto vleko do vašega servisa.

 

Kako prepoznate poškodbe, ki jih na vozilu naredijo glodalci?

Redno preverjajte svoje vozilo in bodite pozorni na naslednje:

  • odtise tačk (veliki so približno tako kot mačji) na laku po vsem avtomobilu,
  • puščanje hladilne tekočine pod parkiranim vozilom,
  • jajčne lupine ali trupla majhnih živali pod pokrovom avtomobila,
  • močan vonj po urinu ali kunje iztrebke,
  • sledi ugrizov in luknjice na kablih,
  • poškodovane cevi, kable in podobno.

V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, kaj storiti, če na vozilu odkrijete navedene poškodbe.

 

Kako pravilno prijavim škodo, ki so jo povzročili glodalci?

Škodo čim prej prijavite zavarovalnemu zastopniku. Ta vam bo povedal tudi, katere poškodbe krije vaše avtomobilsko zavarovanje. Zahtevek za prijavo škode lahko kadarkoli oddate na GRAWE spletnem obrazcu. Za dodatne informacije se obrnite na svojo GRAWE poslovalnico ali na svojega zastopnika.

 

Ali je moje zavarovanje krije škodo, ki jo je povzročil glodalec? 

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti samo po sebi ne krije škode, ki jo povzročijo kune. Neposredne poškodbe na vozilu, ki so jih povzročili ti glodalci, običajno krije delno ali polno kasko zavarovanje ter kasko Elite.

Ko ste obvestili zavarovalnico in so vam na servisu popravili vozilo, je pomembno, da preprečite nadaljnje poškodbe, ki bi jih lahko povzročili glodalci.

 

Kako lahko preprečim dostop teh nadležnih glodavcev do svojega avtomobila?

Tveganje lahko omejite z naslednjimi ukrepi:

  • z rednim pranjem motorja odstranite in preprečite nezaželeni vonj pod pokrovom vašega avtomobila;
  • z namestitvijo ultrazvočnega odganjalca glodalcev, ki je nameščena neposredno pod pokrovom in oddaja visoke zvoke, živalim preprečite, da se ugnezdijo v motorju;
  • z namestitvijo elektronskega odganjalca z visokonapetostnimi ploščami ta glodalce ob stiku prežene z električnim udarom in zagotovijo zanesljivo zaščito vašega vozila.

Žal ni dokazov, da bi domača sredstva, kot so pasja ali mačja dlaka, naftalin ali dišeči razpršilci pod pokrovom motorja zanesljivo odganjala glodalce. Za dodatne nasvete obiščite trgovino za domače mojstre ali prodajalca avtomobilske opreme.

 

Kako se torej pravilno zavarujem pred škodo, ki jo lahko povzročijo glodalci? 

Poškodbe se lahko zgodijo neodvisno od letnega časa in že manjše so lahko zelo nevarne. Med rednim pregledom vozila bodite zato pozorni na znake, ki pričajo o prisotnosti živali. Da bi se izognili visokim stroškom, vozilo zavarujte s kasko zavarovanjem, ki vključuje nadomestitev poškodovanih delov. Naši zastopniki vam bodo pri tem z veseljem v pomoč.

 

16. februar 2022 ― Čas branja: 5 min.
Žan Hauptman, pevec in pianist

Žan Hauptman je pevec in pianist, ki poleg avtorskega projekta Hauptman sodeluje tudi z drugimi glasbeniki kot odrski ali studijski glasbenik ter kot glasbeni aranžer. Prosti čas rad preživlja aktivno v naravi, njegov najljubši šport je košarka. V GRAWE smo uporabili njegovo pesem v oglasu GRAWE #Green4U.

Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik