Preskoči na vsebino
03. november 2020 ― Čas branja: 5 min.

Poskrbeti za starost, oplemenititi svoje premoženje ali zgolj poskrbeti zase?

Poskrbeti za starost, oplemenititi svoje premoženje ali zgolj poskrbeti zase: vse več žensk želi dobro naložiti svoj denar.
Obenem pa se številne še vedno premalo zavedajo tveganj, povezanih s pomanjkanjem ali nenadnim izpadom finančnih sredstev. V nadaljevanju na kratko povzemamo najpomembnejše vidike, na katere morate biti pri tem pozorne.

Imate pregled?

Vsak načrt za prihodnost temelji na temeljiti analizi trenutnega stanja. Koliko denarja imate na voljo? Koliko ga mesečno potrošite? Tudi v partnerski zvezi je dobro vedeli, kdo plačuje in za kateri del skupnih stroškov. Imate s partnerjem morda skupni račun? Vas je partner pooblastil, da lahko upravljate z njegovim računom? Na spletu najdete številna orodja, ki so vam lahko pri tem v pomoč: aplikacije za vodenje gospodinjskih izdatkov in osebnih financ, pripomočke za preprosto načrtovanje domačega proračuna in finančne asistente. Izbor je velik, temeljno načelo pa ostaja vedno znova isto: vaša poraba ne sme preseči prihodkov.

V najhujšem primeru

Kaj bo z otroki, če se vam kaj pripeti? Kako boste odplačali kredit, če se kaj zgodi vašemu partnerju? Kako boste v tem primeru shajali? Vsaka mama si je že kdaj zastavila taka vprašanja, vendar o teh temah neradi razmišljamo, še manj pa v zvezi z njimi sprejemamo konkretne odločitve. Ob nepričakovanih življenjskih dogodkih se predvsem mlade matere in njihovi otroci hitro znajdejo v finančni stiski. Zavarovalne rešitve GRAWE, s katerimi se zavarujete pred različnimi tveganji, vam pomagajo v številnih situacijah: mlade družine, denimo, ki odplačujejo stanovanjski kredit, se lahko odločijo za sklenitev zavarovanja za primer smrti oziroma za zavarovanje kreditojemalca.

Pogovarjajte se o denarju

Kar je mogoče v preteklosti veljajo za tabu, sodi danes med najpomembnejše nasvete številnih strokovnjakinj in strokovnjakov: Pogovarjajte se o denarju! Večina zakonskih zvez se tudi danes sklepa brez predporočne pogodbe. Ob ločitvi se nato ženske pogosto znajdejo v nezavidljivem položaju. Če se denimo zakonski par odloči, da bo ženska prvih nekaj let po rojstvu otroka ostala doma, se lahko z zakoncem dogovori, da v tem času on pokriva njene prispevke za (dodatno) pokojninsko zavarovanje.

Čim prej, tem bolje

Čim prej začnete varčevati, tem večjo dolgoročno korist si lahko obetate zaradi tako imenovanega obrestno-obrestnega učinka. Že z majhnimi zneski si lahko zagotovite precejšen del finančne varnosti v prihodnosti. Pri tem je priporočljivo, da vedno razmišljate v treh časovnih okvirjih: kratko-, srednje- in dolgoročnem. Za primer, ko je treba kupiti nov pralni stroj ali opraviti večje popravilo avtomobila, je priporočljivo, da vam na računu vedno ostaneta dve do tri mesečne plače. Kot srednjeročna investicija so priporočljiva stanovanjska varčevanja, dolgoročno pa bi morale ženske že v mladih letih začeti razmišljati o času po upokojitvi. In se nanj tudi ustrezno finančno pripraviti.

Finančno preskrbljene tudi po upokojitvi

Vaša pokojnina bo v vsakem primeru manjša kot osebni dohodek, ki ste ga prejemali tik pred upokojitvijo. Zaradi dopusta za nego in varstvo otroka, starševskega dopusta, bolniških izostankov zaradi bolnih otrok in dela za skrajšani delovni čas imajo ženske pogosto nižje prejemke kot moški. Pred upokojitvijo jim zato pogosto manjkajo leta delovne dobe, na drugi strani pa so v preteklosti tudi manj vplačale v pokojninsko blagajno. Ker se torej ne bodo mogle zanesti zgolj na starostno pokojnino, bi morale z zasebnim pokojninskim zavarovanjem poskrbeti, da bodo lahko svoj življenjski standard vzdrževale tudi v pokoju. Življenjska zavarovanja GRAWE za varno in brezskrbno starost omogočajo izplačila v primeru doživetja in/ali smrti, lahko so klasična ali naložbena, vsa pa imajo večinoma fleksibilne možnosti izplačila privarčevanega kapitala.

Uprite se potrošništvu

Čim več privarčujete, tem več lahko investirate. Logično. Enako logično, čeprav težje izvedljivo pa je varčevati, to je upreti se nepotrebnemu trošenju denarja. Samo zato ker ste na razprodaji kupili plašč, ki je bil z 250 evrov znižan na 120, še ne pomeni, da ste karkoli privarčevali. Vaša denarnica je še vedno lažja za 120 evrov.

Delnice, skladi in druge naložbe

Dejstvo ostaja, da so ženske za enako delo še vedno plačane manj kot moški in da lahko v starosti pričakujejo manjše prihodke. Zato je preudarno upravljanje z denarjem zanje še toliko bolj pomembno. Čeprav so vlaganja v vrednostne papirje povezana z določenimi tveganji, kljub vsemu smiselno dopolnjujejo ukrepe, s katerimi si lahko ženska zagotovi finančno varno prihodnost.

 

22. oktober 2020 ― Čas branja: 5 min.
10 nasvetov za odličen začetek novega študijskega leta
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik