Z Vami smo na vseh poteh.
Za vašo varnost.
Za varnost vaših potnikov.
Obvarujte vaš avtomobil.
24-urna pomoč v Sloveniji in Evropi.
Informativni izračun.
Popolno zavarovani v udobju svojega doma.
Za varne počitnice.
Pomagamo vam poslovati brez zastojev.
Zaščita v kočljivih situacijah.
Električne naprave in elektronski aparati varni v podjetju.
Paket zavarovanj za vse kmetijske dejavnosti.
Poskrbite za najpomembnejši del podjetja - vaše zaposlene.
Nezgodno zavarovanje za vas in vaše najbližje.
Zavarovanja, ki niso več del redne ponudbe.
Finančna varnost in neodvisna prihodnost.
Plemenitenje sredstev v enem ali več krovnih skladih.
Hitro in enostavno.
Dostop do spletnih storitev.
Dostop do obrazcev in dokumentov.
Varen način identifikacije.
Opis in navodila za podpis zavarovalne police na daljavo.
Opis in navodila za plačilo zavarovalne police na daljavo.
Poskusite svojo srečo.
Zavarovalnica na Vaši strani.
Mednarodni koncern.
Pridružite se GRAWE timu.
Okno v svet zavarovalništva.
Sporočila za javnost in vsebine o GRAWE dogodkih ter novicah.
Poslovanje zavarovalnice v poslovnem letu.
Poročilo o solventnosti in finančnem položaju zavarovalnice.
Vizualni izraz in identiteta zavarovalnice.
Mnenja, ki štejejo ...
Dolgoročno in trajnostno poslovanje
Pomembne telefonske številke.
GRAWE v vaši bližini.
Potrebujete nasvet ali želite skleniti zavarovanje?
Veselimo se vaših predlogov.
Orehova potica je slovenska kulinarična posebnost, ki se je prvič pojavila že pred več kot 200 leti. Ko zadiši po orehovi potici... so prazniki res že pred vrati. Če boste letos morda spekli svojo prvo potico, smo za vas povzeli recept. Pripomočki:
Sestavine
Testo:
Nadev:
Premaz:
1 beljak
In še:
maslo za mazanje pekača
Postopek:
Kvas z malo sladkorja raztopimo v manjši količini toplega mleka, posujemo z malo moke in pustimo vzhajati. Medtem moki dodamo sol in maslo, ter naredimo kašo. Dodamo dišave, sladkor, rumenjake in nazadnje še vzhajan kvas in preostalo mleko. Testo dobro umesimo in zgnetemo. Dobro zgneteno testo položimo na pomokano površino (sama ga dam v večjo plastično posodo, ki služi temu namenu), ga pomokamo še povrhu in pustimo vzhajati v toplem prostoru približno 2 uri.
Malo preden je testo dovolj vzhajano, pripravimo orehov nadev. Iz 3 beljakov stepemo trden sneg. suhe sestavine nadeva stresemo v večjo skledo in jih premešamo. dodamo še mleko ali sladko smetano, rum. Ponovno premešamo, nato pa vmešamo še sneg iz beljakov. Ko je nadev pripravljen in testo vzhajano, testo kipnemo na pomokano delovno površino. Testo razvaljamo (0,5-1 cm debelo) – pri tem gledamo da bo dolžina zavite potice ustrezala premeru pekača, in namažemo z nadevom, ki smo ga naredili. Testo za vijemo, kot bi zavijali rolado. zavito potico položimo v pekač, ki smo ga pred tem namazali z maslom in potico pokrijemo s kuhinjsko krpo in ponovno vzhajamo (približno 1 uro).
Ko potica ponovno vzhaja, jo s čopičem za mazanje premažemo z beljakom. Preden damo potico v pečico, jo še narahlo prepikamo (lahko kar z noževo konico) na več koncih.
Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj Celzija (ventilacijska). Tik preden damo potico v pečico, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj. Ko potica narahlo zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj Celzija. Potico pečemo od 60 do 90 minut. Če niste prepričani, ali je potica že pečena, lahko naredite preizkus s pletilko.
V kolikor sumite, da bi se vaša potica preveč zapekla, čez pekač položite peki papir. To storite takrat, ko vam zapečenost skorje ustreza (pri meni je to običajno po 30 minutah pečenja) in ne želite, da se zapeče še bolj. Temperaturo pečenja pa lahko znižate še za 10 stopinj Celzija.
Pečeno orehovo potico skupaj z modelom vzamemo iz pečice in jo pustimo, da se v pekaču ohladi, nato pa jo denemo na desko, na kateri bomo potico tudi rezali.