Preskoči na vsebino
21. junij 2020 ― Čas branja: 5 min.

Zavrtimo čas nazaj: nikoli več ne bo, kot je včasih bilo

Odpovedani koncerti in prazne prireditvene dvorane ‒ to poletje bo drugačno od prejšnjih. Ampak, glavo pokonci: drugačno ne pomeni tudi nujno slabše. V nadaljevanju vam predlagamo nekaj aktivnosti, kako lahko proste poletne popoldneve tudi v spremenjenih okoliščinah preživite karseda aktivno, pri tem pa vas popeljemo na potovanje v preteklosti.

 

Poletje kot nikoli doslej?

Letošnje poletje se bo od prejšnjih razlikovalo v številnih pogledih. To je dejstvo. Poletnih festivalov, pri katerih se obiskovalci drenjajo pod odrom in skupaj prepevajo refrene priljubljenih pesmi, žal ne bo. Mladina se bo verjetno morala odpovedati tudi obiskom diskotek in nekaterim drugim oblikam druženj. Vendar, kjer se zaprejo ena vrata, se druga odpro in naredijo prosto pot nečemu novemu. Ali nečemu, na kar smo medtem že pozabili: Dejansko se ljudje danes vse pogosteje vračajo k aktivnostim iz nekih drugih časov, ki so medtem morda nekoliko zašle v pozabo. Vabimo vas, da se z nami podate na potovanje v preteklosti, na katerem vam bomo predstavili aktivnosti, v katerih lahko to poletje uživate brez omejitev.

 

Športi, kot smo jih včasih igrali: badminton

Kdaj, mislite, so ljudje prvič za igro uporabili pernato žogico? Pred dvesto leti? Morda petsto let nazaj? Igra s pernato žogico je veliko starejša: Že v antiki so namreč otroci in odrasli igrali različico igre, ki spominja na današnji badminton. Torej pred več kot 2000 leti. In kako so se domislili tega, da so v žogico zataknili peresa? Tega sicer ne vemo, vendar ni tako zelo pomembno: pomembno je, da badminton obstaja. In da si lahko pernato žogico tudi danes – podobno kot v preteklosti evropski aristokrati – elegantno podajate z ene strani mreže na drugo. Rekord v podajanju pernate žogice so leta 1830 postavili člani britanske plemiške družine Somerset, ko so si jo podali kar 2117-krat. Sprejmete izziv?

 

Po sledeh kraljice Viktorije: popoln piknik

Široka odeja, skrbno razprostrta pod košatim drevesom, na njej košara in ob košari steklenica vina: aaaah! Ob pogledu na ta prizor nam kar zaigra srce. Ne preseneča, torej, da so se piknika domislili romantični Francozi (francoska beseda zanj je »pique-nique«). Tradicionalna košara za piknik je sicer britanska domislica: priljubljena pa je postala v 19. stoletju, ko je Otočanom vladala kraljica Viktorija. Osnovna zamisel takratnih ljubiteljev piknikov je bila, da z druženjem na prostem prispevajo k zdravemu življenju. Zveni privlačno, a ne? In če k pikniku kaj svojega prispevajo še vsi udeleženci, je poleg prijetnega druženja na voljo še velika izbira različnih jedi. Dober tek!

 

Večerni program kot v šestdesetih: drive-in kino

V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja so imeli drive-in kinematografi kultni status. Trenutno spet postajajo aktualni: projekcije v kinodvoranah na prostem, kamor se zapeljete z avtomobilom, so resnično zadnji hit. Upravičeno – in to ne le zaradi socialnega distanciranja in manjše možnosti, da se okužite z virusom. Gledanje filmskih uspešnih na velikem platnu iz udobja lastnega avtomobila vas bo popeljal v pozabljeno preteklost. Edino hrustanje pokovke, ki moti vaše cineastično doživete, bo vaše lastno. In če s sovoznico med projekcijo pokomentirata zgodbo ali pa morda zgolj pričesko glavne igralke, ne bo nikogar, ki bi vas jezno utišal. Gre za izjemno doživetje kina v intimnem vzdušju lastnega avtomobila. Torej nekaj, česar nikakor ne bi smeli zamuditi!

Namig: edini kino na prostem v avtomobilih v Sloveniji je Drive-in kino Bežigrad na parkirišču Centra Vič v Ljubljani. Projekcije potekajo do 26. junija 2020 vsak teden od četrtka do nedelje, z začetkom ob 21.00 ali 21.10. Odprtje drive-in kina je sicer načrtovano tudi na Ptuju in Celju.

01. junij 2020 ― Čas branja: 5 min.
Z zavarovanjem bodo počitnice varne.
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik