Preskoči na vsebino
17. maj 2023 ― Čas branja: 3 min.

Umetna inteligenca v vsakdanjem življenju: Devet primerov, kjer naletimo nanjo

Umetna inteligenca (UI) se je v zadnjih letih hitro razvijala in je vse bolj prisotna v našem vsakdanjem življenju. Večinoma se niti ne zavedamo, kaj vse že danes temelji na uporabi umetne inteligence. Toda kako delujejo sistemi umetne inteligence in kje jih lahko najdemo?

  1. Umetna inteligenca - kaj se skriva za njo?

Umetna inteligenca se nanaša na sposobnost računalniških sistemov, da samostojno izvajajo človeške miselne in akcijske procese, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. Glavne tehnologije, ki se uporabljajo v sistemih umetne inteligence, so naslednje: 

  • Strojno učenje: Stroji, tj. računalniki ali algoritmi, ki črpajo iz velikega nabora podatkov in v njih prepoznajo vzorce in samostojno izpeljejo pravila, ki se nato uporabijo za nove podatke.
  • "Umetne" nevronske mreže (globoko učenje): Algoritmi, ki so oblikovani po vzoru delovanja človeških možganov in s pomočjo katerih se sistemi "usposabljajo" ter učijo sami. Pri tem se uporabljajo nevronske mreže, ki vedno znova predelujejo isti problem. Tako kot v možganih se povezave, ki prinašajo rešitve, krepijo, medtem ko se neuspešne povezave zavržejo.
  • Obdelava naravnega jezika: To je strojna obdelava govorjenega in pisanega jezika, ki ljudem omogoča naravno sporazumevanje z avtomatiziranimi sistemi. Gre tudi za prepoznavanje razpoloženj in potreb. Komunikacija med strojem in človekom mora biti "naravna".
  • Računalniško podprt vid (računalniški vid): Analiza in obdelava posnetkov s kamer.
  • Avtomatizacija robotskih procesov (Robotic Process Automation): Uporaba programskih "botov" ali kode za avtomatizacijo ponavljajočih se opravil.

Umetna inteligenca je uporabna predvsem za omejene naloge. V ustvarjalnih procesih, kot so umetnost, raziskave ali inovacije, pa lahko služi kot podpora.

  1. Google že dolgo uporablja tehnologije umetne inteligence

Google kot pionir tehnologije umetne inteligence že od leta 2015 uporablja iskalni algoritem RankBrain, ki temelji na umetni inteligenci. Sistem AI se uči iz preteklih iskanj in rezultatov ter na podlagi tega izbira najboljše rezultate za nova in kompleksnejša iskanja. Od leta 2019 pa algoritem AI BERT zagotavlja še boljše rezultate. BERT razume tudi kontekst v besedilih in tako omogoča bistveno natančnejše odgovore na iskanja.

  1. UI kot tekstopisec in programer

Ste se že kdaj vprašali, kako to, da se v nekaj sekundah po koncu nogometne tekme ali drugega športnega dogodka na spletu že pojavijo poročila o tem dogodku? Tu nastopi umetna inteligenca, ki jo preprosto "nahranimo" s podatki in nato samostojno ustvari članek. Tudi novice o vremenu ali borzi danes pogosto piše umetna inteligenca.

Govorna umetna inteligenca je v zadnjih letih skokovito napredovala. Z novim klepetalnikom ChatGPT pa je tehnologija prešla na novo stopnjo. To orodje lahko revolucionarno spremeni naš način interakcije z računalniki in digitalnimi sistemi.

Jezikovni model, ki ga je razvil OpenAI, temelji na obdelavi naravnega jezika in arhitekturi globokega učenja, imenovani Transformer. Kombinacija teh tehnologij omogoča "klepetalnemu" robotu, da razume in se odziva na človeški vnos na naravno zveneč način.

 

ChatGPT je bil usposobljen z velikimi količinami besedilnih podatkov, zato lahko ustvarja odgovore na različne poizvedbe, od vprašanj splošnega znanja do bolj zapletenih tem. "Bot" lahko sodeluje v tekočih pogovorih, sestavlja poezijo, povzema besedila ali celo programira. Tržniki zdaj uporabljajo ChatGPT za ustvarjanje oglaševalskih sloganov in besedil ali za ustvarjanje virtualnih pomočnikov in klepetalnih "botov" za storitve za stranke.

Vendar je pri uporabi orodja v raziskovalne namene priporočljiva previdnost. ChatGPT daje tudi napačne odgovore, saj uporablja le podatke do konca leta 2021.

  1. Umetna inteligenca spreminja umetnost in oblikovanje

Umetna inteligenca je kot pripomoček že dolgo uveljavljena pri filmskih ustvarjalcih, razvijalcih iger in oblikovalcih. Orodja, ki jih poganja umetna inteligenca, se lahko uporabljajo za generiranje slik, preoblikovanje risb v realistične slike, ustvarjanje navidezne resničnosti (npr. očal za navidezno resničnost) in še veliko več.

Pomembna uporaba slik, ustvarjenih z umetno inteligenco, je ustvarjanje trženjskega gradiva in objav v družbenih medijih. Prav tako jih oblikovalci izdelkov uporabljajo za makete, prototipe in celo končne izdelke. Umetna inteligenca se je uveljavila tudi na področju umetnosti. Tako je bila na primer leta 2018 na dražbi pri Christie's za 432.000 ameriških dolarjev prodana prva umetnina, ustvarjena z umetno inteligenco.

Eno najzanimivejših orodij na tem področju je generator slik Midjourney, ki deluje na osnovi umetne inteligence in je v zadnjih nekaj mesecih s svojimi neverjetnimi umetniškimi deli, slikami in grafikami vzbudil veliko zanimanja. Orodje za pretvorbo besedila v sliko deluje na platformi Discord, kjer "bot" ustvarja slike v skladu z uporabnikovimi besedili. Podobno kot orodji Dall-E ali Stable Diffusion.

  1. Seznami predvajanja, podkasti in oglaševanje

Pri storitvah pretakanja in multimedijskih platformah, kot so Spotify, Netflix, YouTube in druge, umetna inteligenca zbira informacije o vašem okusu, da bi vam predstavila individualno prilagojene sezname predvajanj. Včasih so predlogi neustrezni, vendar se umetna inteligenca iz neustreznih predlogov uči.

Enako velja za Facebook in podobne platforme. Kar vidite, temelji na sistemih UI, ki vam na podlagi vaših uporabniških podatkov in preteklih iskanj posredujejo ciljne oglasne objave. Umetno inteligenco prav tako uporabljajo filmski ustvarjalci pri odločanju, katere filme in serije naj bi ustvarjali v prihodnosti.

  1. Prevajanje jezikov

Minili so časi, ko so prevajalski programi izpisovali neskladno blebetanje. Danes je mogoče z Googlovim prevajalnikom, DeepL in podobnimi programi kakovostno prevajanje besedil. Pri Googlu prevajanje temelji na Googlovem nevronskem strojnem prevajanju (GNMT). Umetna inteligenca ne analizira le besed, temveč celoten stavek, preden predlaga smiseln prevod. Drugo področje uporabe te umetne inteligence je samodejno ustvarjanje podnapisov v videoposnetkih in televizijskih programih ali preverjanje več večjezičnih navodil za uporabo.

  1. Govorni pomočniki

Glasovni asistenti uporabljajo tehnologijo prepoznavanja govora in umetno inteligenco za opravljanje različnih nalog, kot so na primer odgovarjanje na vprašanja, izvajanje navodil, nastavljanje opomnikov in alarmov, določanje sestankov, upravljanje naprav pametnega doma, nakupovanje in še veliko več. Alexa, Siri in drugi se lahko zdaj celo pogovarjajo kot ljudje, izvajajo zapletena navodila in pripravljajo personalizirana priporočila glede na naše želje.

  1. Analiza slik

Poleg govorjenja se stroji s pomočjo računalniškega vida učijo tudi vedno bolje videti. Sistemi umetne inteligence za analizo slik se uporabljajo v robotih za sesanje, v programih za pomoč voznikom, za prepoznavanje obrazov s pametnim telefonom ali v aplikacijah za "obogateno" resničnost. Analiza slik na podlagi umetne inteligence se uporablja tudi za ustvarjanje priporočil, ki temelji na slikah, ki jih je oseba že videla.

  1. Globoki ponaredki (Deepfake)

Globoki ponaredki so realistično prikazane medijske vsebine, ki so spremenjene in ponarejene z uporabo strojnega učenja in zlasti globokega učenja (Deep Learninig). To je umetna inteligenca, ki analizira in reproducira človeške glasove, obraze in gibe telesa v realnem času. Na primer ljudi v videoposnetkih je mogoče predstaviti, kot da govorijo ali počnejo nekaj, kar se v resnici nikoli ni zgodilo. Globoki ponaredki se uporabljajo v filmski industriji, v glasbenih videospotih, parodijah ali za simulacije v medicini in raziskavah. Vendar kot so pokazali nedavni dogodki, tehnologija ponuja tudi veliko možnosti za njeno zlorabo.

Zaključek: Umetna inteligenca v vsakdanjem življenju

Kakor vidite, umetna inteligenca nima veliko opraviti s superroboti. Aplikacije nam s pomočjo umetne inteligence lajšajo vsakdanje življenje bodisi s procesi v ozadju bodisi z njihovo aktivno uporabo. Kdaj vi uporabljate umetno inteligenco, da bi si olajšali življenje?

 

18. april 2023 ― Čas branja: 5 min.
Boris Frankovič, zavarovalni zastopnik
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik