Preskoči na vsebino
12. avgust 2022 ― Čas branja: 5 min.

Vas je strah visokega računa za elektriko? Z vami delimo nekaj nasvetov kako privarčevati energijo in denar.

Mala sprememba, velik učinek: varčevanje z energijo je lahko preprostejše, kot se zdi. Pogosto zadošča že nekaj manjših sprememb. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, s katerimi lahko brez veliko muje omejite porabo električne energije v svojem gospodinjstvu.
Varčevanje energijeVarčevanje energije

Nasvet št. 1: pozabite na način stanja pripravljenosti

 

V stanju pripravljenosti električne energije ne porabljajo le računalnik, glasbeni stolp in televizor. Tudi različni polnilci, denimo za električno zobno ščetko ali pametni telefon, lahko iz omrežja jemljejo elektriko, ko so v mirovanju. Podobno velja za kuhinjske aparate, ki so nenehno priključeni v omrežje, denimo opekač in grelnik vode. Zato vam priporočamo, da bodisi izvlecite njihov vtič iz vtičnice bodisi tega priklopite v ločen vtič ali razdelivec, ki sta opremljena s stikalom za vklop in izklop. Privarčujete lahko do 10 % stroškov električne energije. 

 

Nasvet št. 2: računalnik in varčevanje z energijo 

 

Ko gre za porabo električne energije, je prenosnik veliko bolj varčen kot namizni računalnik. Prenosni računalnik na primer pri običajnem delovanju na uro porabi le 30 vatov, medtem ko primerljiv večpredstavnostni računalnik potrebuje vsaj 200 vatov. 

 

Nasvet št. 3: izklopite ohranjevalnik zaslona

 

Varčujete lahko tudi tako, da se odrečete ohranjevalniku zaslona. Poleg tega zaslon in grafična kartica porabita več energije, če za ohranjevalnik izberete pisane in gibljive slike. Ohranjevalnik zaslona računalniku slednjič preprečuje tudi, da bi prešel v način varčevanja z energijo. 

 

Nasvet št. 4: preklopite na LED 

 

Sodobne LED-žarnice in LED-sijalke porabijo do 50 % manj energije kot klasične varčne žarnice. Preklop na LED se zato obrestuje, čeprav so take sijalke nekoliko dražje. Dodatna prednost je, da LED-sijalke ne vsebujejo živega srebra in drugih okolju ter zdravju nevarnih snovi. Ko gre za svetila, še ta nasvet za varčevanje: če za odganjanje vlomilcev, ko ste na dopustu, uporabljate prižgane luči, si omislite časovno stikalo. 

 

Nasvet št. 5: perite pametno

 

Pri današnjih pralnih strojih, gelih in praških zadostuje, če običajno umazano perilo perete na 40 °C. Če je le mogoče, se odrecite predpranju in sušenju perila v sušilcu, s katerima po nepotrebnem trošite energijo. Z izbiro ekoprograma za pranje boste perilo prali najbolj varčno, čeprav nekoliko dlje. Programi hitrega pranja so namreč energetsko bolj potratni. Poleg tega pazite, da pralni stroj vedno ustrezno napolnite, da ne boste vode greli zaman. 

 

Nasvet št. 6: ogrevajte z glavo 

 

A tudi v vaših ceveh klokota? Potem je čas, da iz napeljave izpustite zrak. S tem lahko prihranite do okoli 15 % stroškov. Pazite tudi, da neposredno pred radiator ne postavite večjih kosov pohištva. Če so radiatorji oziroma pohištvo postavljeni napačno, zrak v prostoru ne more krožiti, kar pomeni, da je za želeno temperaturo potrebno več energije. In če pozimi stanovanje zapustite za dalj časa, je bolj varčno, če temperaturo ohranjate na 16 °C, kot pa da pustite, da se stanovanje popolnoma ohladi. 

 

Nasvet št. 7: energetsko učinkovita globoko zamrznjena pica 

 

Verjetno veste, da zaledenela zamrzovalnik ali zamrzovalni predal v vašem hladilniku porabita dvakrat toliko energije kot nezaledenela. Zato zamrzovalnik redno čistite in odtaljujte. Prav tako vedno takoj zaprite vrata hladilnika in pustite, da se ostanki hrane ohladijo na pultu, preden jih shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. Za ohlajanje toplih jedi namreč porabita veliko energije. Mimogrede, 7 °C je povsem primerna temperatura za shranjevanje hrane — če želite ohladiti hladilnik na manj, po nepotrebnem trošite električno energijo.  

 

Nasvet št. 8: vodo zavrite v grelniku in ne na štedilniku 

 

Uporaba grelnika za vodo je do 35 % cenejša v primerjavi s kuhališčem s keramično ploščo. Le plinski in indukcijski štedilniki se po porabi približujejo grelniku za vodo. Ne pozabite, da je treba grelnike in kavne avtomate redno čistiti in iz njih odstranjevati vodni kamen. Če se v aparatu nabere veliko vodnega kamna, lahko to povzroči tudi za do 30 % višje stroške energije. 

 

Nasvet št. 9: pravi lonci in pokrovke

 

Med kuhanjem lahko porabite precej manj energije, če lonce pokrijete z ustreznimi pokrovkami. Prav tako bodite pozorni, da velikost kuhalne plošče ustreza velikosti lonca, oziroma da za ni večja od lonca. S tem bo jed veliko hitreje skuhana. Če recept to dopušča, uporabite ekonomlonec ali drugo posodo za kuhanje pod pritiskom — ne le da je hitrejša, z njo porabite tudi do 50 % manj energije kot z običajno posodo. 

 

Nasvet št. 10: pecite z vročim zrakom 

 

Namesto spodnjega in zgornjega grela uporabite ventilator in vroč zrak, ki porabita do 20 % manj energije. Veliko jedi je mogoče v pečici pripraviti tudi brez predgretja (izjeme so jedi iz listnatega in paljenega testa, biskviti in sufléji)Izklop pečice pred koncem pečenja omogoča dodaten prihranek energije in denarja. In čeprav vas včasih še tako mika: pečico odprite le, če je to nujno potrebno. 

 

Nasvet št. 11: varčujte z uporabo energetsko učinkovitih aparatov 

 

Pri nakupu novih električnih aparatov bodite pozorni na njihovo energetsko učinkovitost. Cenovno ugodnejši aparati se lahko namreč izkažejo za zelo energetsko potratne. Razred energetske učinkovitosti aparata, ki je naveden na energetski nalepki (od A do G), označuje stopnjo porabe električne energije: aparati z oznako A so varčni, medtem ko so aparati razreda G zelo energetsko potratni. Z nakupom aparata razreda A tako v daljšem časovnem obdobju privarčujete veliko energije in denarja. 

 

Nasvet št. 12: zavarujte drage gospodinjske aparate 

 

Nakup električnih naprav je drag, pa naj gre za televizor, pralni stroj ali računalnik.

S sklenitvijo zavarovanja GRAWE DOM jih lahko zavarujete pred raznovrstnimi škodnimi primeri.

 

Energijo lahko privarčujete tudi preprosto — za to potrebujete le nekoliko discipline in željo po spremembah!

 

 

08. julij 2022 ― Čas branja: 5 min.
Kaj storiti, če na počitnicah postanete žrtev tatov?

Na dopustu ste. Sonce se spušča v morje nad peščeno plažo, vi pa se vračate v svojo hotelsko sobo, kjer vas pričaka katastrofa: vrata so vlomljena, vaš prenosnik in vrednostni predmeti pa so izginili. Kaj lahko storite in kdo krije škodo, če vam jo na dopustu zagodejo nepridipravi?

Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik