Preskoči na vsebino
13. april 2021 ― Čas branja: 8 min.

Obvezna oprema v Sloveniji in po Evropi: kateri predpisi veljajo za vozila in voznike?

Obvezna oprema za osebna in druga vozila zagotavlja več varnosti, ob neupoštevanju predpisov pa vam grozi tudi plačilni nalog. Kaj sodi med obvezno opremo vašega avtomobila in kaj morate na tem področju upoštevati, če se odpravljate v tujino, zgoščeno predstavljamo v nadaljevanju.

 

Kaj sodi v obvezno opremo vašega avtomobila?

Predpisano opremo vozil v Sloveniji določa Zakonu o pravilih cestnega prometa iz leta 2011 (ZPrCP) in natančneje Pravilnik o delih in opremi vozil. Da bi lahko ob prometni nesreči takoj ukrepali ter sebi in drugim pomagali tudi v manjših nezgodah, morate imeti v avtomobilu naslednje dele obvezne opreme:

  • rezervno kolo in orodje za zamenjavo,
  • (evro) varnostni trikotnik, za označitev, da je vozilo ustavljeno na cestišču,
  • komplet za prvo pomoč,
  • rezervne žarnice in
  • v zimskem času tudi zimsko opremo.

Za večjo varnost je poleg obvezne opreme priporočljivo imeti v avtomobilu še spodaj naštete dele, ki sicer v Sloveniji NISO zakonsko predpisani:

  • dvigalko (prepisano je zgolj orodje za zamenjavo kolesa),
  • vlečno vrv,
  • zagonske kable,
  • rezervno posodo za gorivo,
  • rezervne varovalke in
  • kladivo za razbijanje stekla (to je sicer obvezno za nekatera vozila, ki so namenjena prevozu več kot osem potnikov).

V predpisano opremo osebnih vozil v Sloveniji prav tako ne sodi gasilni aparat, s katerim morajo biti denimo opremljena vozila za javni prevoz potnikov. Kljub temu so priporočljivi gasilniki, s katerimi lahko med drugim pogasimo goreče kable in preprečimo večjo škodo. Najpogostejša izbira so manjši dve kilogramski gasilni aparati na prah ali aparati na peno. Varnostno-odsevni telovniki so obvezni ob izstopu iz vozila, če se vam zgodi prometna nesreča.

 

Kaj pa obvezna oprema motoristov?

Poleg zaščitne čelade je v Sloveniji za motoriste kot del obvezne opreme predpisan zgolj komplet za prvo pomoč, v nekaterih drugih državah pa še odsevni telovnik, varnostni trikotnik in rezervne žarnice. Čelada je obvezna tudi za voznike in potnike na mopedih, trikolesih in štirikolesnikih, medtem ko morajo imeti trikolesniki in štirikolesniki še komplet za prvo pomoč. Prav tako morajo imeti vozniki pri sebi vso potrebno dokumentacijo.

 

Kaj pa najeta vozila?

Zakonski predpisi veljajo tako za lastna vozila kot tudi za vozila, ki jih najamete. Ker ste kot voznik odgovorni za varnost najetega vozila, vam priporočamo, da pri prevzemu preverite, ali je v vozilu resnično vsa predpisana oprema. Če kateri del manjka, poskrbite, da ga nadomestijo. Če vas ustavijo prometni policisti, ste namreč kot voznik ali voznica tudi vi odgovorni za predpisano opremo vozila.

 

Kaj sodi v obvezno opremo vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone?

Obenem z že navedeno obvezno opremo morajo imeti tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone bodisi s priklopniki bodisi brez, s seboj še podložne zagozde in dodatni varnostni trikotnik za označitev vozila na cestišču. Vozila kategorij M2 in M3, mednje sodijo na primer avtobusi z več kot osmimi sedeži (poleg voznika), morajo biti opremljena še z najmanj dvema kladivoma za razbijanje stekla. Ta predpis sicer ne velja za vozila kategorije M1 z največ osmimi sedeži, kamor sodijo denimo kombiji ali avtodomi.

 

Koliko odsevnih telovnikov moramo imeti v vozilu?

V Sloveniji je odsevni telovnik ob izstopu iz vozila v primeru okvare ali nesreče obvezen za vse (v nekaterih evropskih državah, denimo Avstriji, je obvezen zgolj za voznika). Za otroke so na voljo tudi odsevni telovniki manjših velikosti. Telovniki morajo imeti odsevne trakove in biti narejeni v skladu z evropskim standardom EN ISO 20471. Lahko so rumene ali oranžne barve.

 

Kupujem varnostni trikotnik – kaj moram pri tem upoštevati?

Varnostni trikotniki morajo biti homologirani po Pravilniku UN/ECE R 27. Različni modeli se praviloma razlikujejo po mehanizmu za razpiranje ter v načinu osvetlitve. Za stabilen samostoječ varnostni trikotnik boste morali odšteti okoli pet evrov, lahko pa tudi več, pač glede na material in stabilnost na cestišču.

 

Kakšne so minimalne zahteve za komplet za prvo pomoč?

Vsi avtomobilisti in motoristi morajo imeti s seboj na poti tudi komplet za prvo pomoč, ki mora »biti shranjen v embalaži, ki ščiti vsebino pred poškodovanjem, nečistočo in vodo«.

Oblika embalaže kompleta v Sloveniji ni predpisana, je pa opredeljena minimalna vsebina. Ta med drugim vključuje povoje, komprese, aluplast za opekline, trikotno ruto, rokavico, zaščitno folijo za umetno dihanje, obliže in navodila za nudenje prve pomoči. Podrobna vsebina kompleta za prvo pomoč je opredeljena v Pravilniku o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil.

 

Katere dokumente moram imeti vedno pri sebi?

Vozniki morajo imeti med vožnjo vedno pri sebi vozniško in prometno dovoljenje. Med obvezno dokumentacijo vozila sicer sodijo še homologacija, potrdilo o registraciji, opravljenem tehničnem pregledu in urejeno zavarovanje, ki pa jih lahko pustite doma. Če s seboj vlečete tudi počitniško prikolico, v nekaterih primerih potrebujete še dodatna dovoljenja. Če ima ta največjo dovoljeno maso nad 750 kg, mora biti registrirana in ima svoje prometno dovoljenje in registrsko tablico.

 

Počitnice v Evropi: kaj sodi med obvezno opremo, če se z vozilom odpravim v tujino?

Evropske države imajo deloma zelo različne predpise o tem, kaj sodi med obvezno opremo vozil. Del opreme, ki ga zahteva ena država, je lahko v drugi prepuščen presoji voznika. V Avstriji tako med drugim ne zahtevajo, da mora imeti vozilo s seboj rezervno kolo ali rezervne žarnice, v Sloveniji in na Hrvaškem pa to sodi med obvezno opremo.

Na poti ali potovanju v tujino je priporočljivo s seboj imeti zeleno karto. Preden se odpravite na pot, se prepričajte, ali jo država, kamor potujete, izrecno zahteva. Priporočljiv je tudi izvod  Evropskega poročila o prometni nesreči. V Evropski uniji sicer ne zahtevajo več, da imate pri sebi kartico zavarovanja vozila, kljub temu pa je dobro, da poznate podatke svojega avtomobilskega zavarovanja, saj boste v primeru prometne nesreče veliko lažje opravili vse potrebne postopke.

 

Obvezna oprema v Sloveniji in Evropi se razlikuje

Predpisi o obvezni opremi v Sloveniji se deloma razlikujejo od predpisov o obvezni opremi v drugih evropskih državah. Če se torej odpravite z avtomobilom ali motorjem na pot v tujino, morate imeti ponekod s seboj drugačne ali dodatne dele obvezne opreme. Zato je smiselno, da se pred začetkom poti pozanimate o predpisih, ki veljajo v državah, ki jih boste obiskali, saj vas lahko v nasprotnem primeru doletijo visoke globe. V primeru nesreče ali zgolj manjše nezgode na cesti pa vam priporočamo, da svoje vozilo in sebe zavarujete z avtomobilskim zavarovanjem, ki vam daje optimalno varnost.

 

 

10. marec 2021 ― Čas branja: 8 min.
INTERVJU: Simon Husar, član uprave
Preberi več
zavarovanje vozil, zavarovalni zastopnik